30. september 2016

Opdateret vejledning om MRSA

Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA, og bl.a. tilføjet et afsnit om, at det er vigtigt at undgå stigmatisering af personer med MRSA.

Den opdaterede vejledning har til formål at fastholde en lav forekomst af sygdom forårsaget af MRSA, og begrænse udbredelsen af MRSA. Vejledningen fokuserer på sundhedsvæsnets indsats på særligt hospitaler og plejehjem, men den kan være god at have læst, så du er forberedt på situationer, hvor du eller nogen du kender skal i kontakt med sundhedsvæsenet eller hvis du bliver mødt med spørgsmål.

LÆS: Sundhedsstyrelsen opdaterer vejledning om MRSA

Undgå stigmatisering

Sundhedsstyrelsen understreger i vejledningen, at det er vigtigt at undgå, at personer med MRSA stigmatiseres og dermed belastes yderligere – både ift. sundhedsvæsnet og det øvrige samfund – og opstiller en række punkter, som er gældende for personer med MRSA. Herunder indskærpes det, at man har samme krav på sundhedsydelser som alle andre, og at behandling ikke må udsættes, alene fordi en patient er bærer af MRSA. Dog skal man isoleres allerede ved evt. indlæggelse, hvis man har haft direkte kontakt med en svinebesætning indenfor de seneste seks måneder, mens man afventer svar på, om man er smittet eller ej.

LÆS: Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA (3. udgave)

Ingen væsentlig risiko ved at besøge gårde med grise

Sundhedsstyrelsen slår i den opdaterede vejledningen fast, at gårde med svinebesætninger godt kan bruges som besøgsgårde, uanset om der er konstateret MRSA CC398, så længe hygiejneretningslinjerne overholdes. 

  • Ved kortvarige, enkeltstående besøg i stalden vil kun de færreste blive bærere af MRSA. Det gælder også, selvom de umiddelbart efter opholdet kan være positive, idet de spontant vil tabe bakterien igen inden for få dage. Kortvarige og enkeltstående besøg i en svinebesætning anses derfor ikke for at være en væsentlig risikofaktor for at blive bærer af husdyr-MRSA. Gårde med svinebesætninger kan således benyttes som besøgsgårde for almindeligt sunde og raske personer, uanset om der er blevet påvist MRSA i besætningen. Ejeren skal påse, at hygiejniske forholdsregler overholdes. (Afsnit 9.1, side 33)