20. oktober 2016

Ændret transportstandard og forhøjet beredskab skal holde svinepest ude

Ny viden om effekten af sæbevask og udbrud af Afrikansk Svinepest i en række polske svinebesætninger medfører, at branchen pr. 1. november 2016 tilbyder ny type sikkerhedsvask og indfører forhøjet beredskab.

Forhøjet Beredskab

Områderne øst for skillelinjen er i forhøjet beredskab - det drejer sig om Østpolen, Hviderusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Rusland (inkl. Kaliningradom-området) samt Moldova.

Fra 1. november 2016 bliver der indført et forhøjet beredskab for dyretransporter, der kommer øst for en nærmere defineret skillelinje ned gennem Polen - se billede. Det vil i første omgang indbefatte områderne: Øst-polen (øst for skillelinjen), Hviderusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Rusland inklusiv Kaliningradom-området samt Moldova.

Alle dyretransporter, der inden for de seneste syv dage har været i de pågældende områder med forhøjet beredskab, må ikke længere køre direkte til danske besætninger. De første 7 dage efter endt vask og desinfektion på en af de DANISH-godkendte rengørings- og desinfektionspladser må de fremover kun køre til godkendte samlesteder.

Dyretransporter, der ikke inden for de seneste syv dage har været øst for skillelinjen, skal følge det normale beredskab i DANISH Transportstandard.

Sikkerhedsvask

Det bliver også fra den 1. november 2016 muligt for transportører at få foretaget en sæbevask af bilen på en godkendt vaskeplads. En sæbevask vil, sammen med den sædvanlige vask og desinfektion, udgøre en sikkerhedsvask. Sikkerhedsvasken reducerer kravet om 48 timers karantæne til 12 timer, gældende for biler, der kommer fra højrisikoområder, der ikke er omfattet af det forhøjede beredskab. Der er altid 48 timers karantæne ved flytninger af levedyr mellem danske besætninger.

Ordningen kører foreløbigt i et år, hvorefter den skal evalueres.

De to tekniske bilag beskriver indholdet i de to nye tiltag.

kontakt

Bent Nielsen, dyrlæge og afdelingschef i SEGES Videncenter for Svineproduktion på telefon 3017 8897.