25. oktober 2016

Duroc er bedre end pietrain i soholdet

Duroc sætter Pietrain til vægs i ny dansk undersøgelse – treracekrydsningsgrise med Duroc-far er ganske enkelt stærkere og flere overlever i farestalden.

En netop afsluttet undersøgelse foretaget af SEGES Videncenter for Svineproduktion sætter to streger under DanAvl-Duroc som den bedste race at anvende som faderdyr i dansk svineproduktion. Undersøgelsen har i en periode på to år sammenliget Duroc og Pietrain som far-racer i to so-besætninger.

Flere overlevende grise med Duroc

Der var i gennemsnit 15,1 levende grise per kuld fem dage efter faring, der hvor Duroc blev anvendt som faderdyr, og 14,8 levende grise per kuld fem dage efter faring, der hvor Pietrain blev anvendt – det på trods af, at der var færre totalfødte per kuld med Duroc (18,0) end med Pietrain (18,7).

- Resultatet af vores undersøgelse viser, at dødeligheden hos pattegrisene i gennemsnit er 15 procent højere med Pietrain som faderdyr end med Duroc. Det er noget, man kan mærke i et sohold - både på rentabiliteten og dyrevelfærden, siger direktør i SEGES Videncenter for Svineproduktion, Claus Fertin.

DanAvl bygger på Duroc

Duroc har længe været den foretrukne race i det danske avlsprogram og dermed i DanAvl, og det vil den også være fremover. Resultaterne af denne undersøgelse bekræfter, at vi med Duroc har et rigtigt stærkt kort på far-siden, når vi taler frugtbarhed og overlevelse blandt de fødte grise.

- Det, at vi tester os selv og vores valg på denne måde, er vores kunders garanti for, at vi konstant kan levere højeste kvalitet i vores avlsprogram og i de produkter, vi sælger i DanAvl. Vi risikerer ikke at falde bagud på grund af vanetænkning, når vi hele tiden holder os på tæerne med undersøgelser som denne, siger Claus Fertin.

Undersøgelse med høj validitet

Begge besætninger i undersøgelsen havde både Pietrain og Duroc i produktionen, så sammenlignings-grundlaget med hensyn til management og besætningsforhold er ens. Begge besætninger har DanAvl-søer.

I undersøgelsen blev der i alt produceret 60.000 grise i de to besætninger. Det giver en høj validitet med så mange producerede grise, og det udelukker, at der kan være tale om tilfældigheder i resultaterne.

I 2017 udfører vi en tilsvarende undersøgelse i slagtesvinebesætninger, hvor Duroc matches op mod Pietrain.

yderligere oplysninger

Kontakt direktør i SEGES Videncenter for Svineproduktion, Claus Fertin, via pressekonsulent Søren Andersen på telefon 2156 7011