17. november 2016

DR undlader at rette fejl i MRSA-udsendelse

Landbrug & Fødevarer kritiserer DR for videresalg af MRSA-udsendelse til svensk TV uden at rette fejl.

I dagens udgave af dagbladet BT kritiserer Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild i utilslørede vendinger DR for at have videresolgt udsendelsen ' Den dag penicillinen ikke virker' til svensk tv uden at rette de fejl, som både Landbrug & Fødevarer og DR’s eget program ’Detektor’ har påpeget i den. En situation som Martin Merrild betegner som ’grotesk’.

DR dokumentaren handler om spredningen af den multiresistente bakterie MRSA CC398, bedre kendt som husdyr-MRSA. Den blev vist på DR1 søndag 18. september og sætter blandt andet fokus på antallet af smittede danskere - sammenlignet med Sverige og Norge.

Men i modsætning til Sverige og Norge har Danmark siden 2013 screenet alle, der arbejder med svin, for MRSA, når de kommer i kontakt med sundhedsvæsenet. Når der tages flere prøver for MRSA, så finder man også flere smittede, forklarede Kåre Mølbak, overlæge i Statens Serum Institut, til Detektor.

Udover at tallene i dokumentaren ikke kan sammenlignes, så er det også et problem, at man sammenligner Danmark med lande som Norge og Sverige.

Norge og Sverige har ikke nogen særlig griseproduktion. Man burde have sammenlignet med andre lande med en betydelig produktion, f.eks. Tyskland og Polen. Det havde givet et mere retvisende billede af problemets omfang.

L&F kritiserer især, at udsendelsen giver et billede af, at MRSA CC398 er et særligt dansk problem, der er blevet eksporteret til Sverige. Danmark eksporterede sidste år svinekød for 28,9 mia. kr., hvoraf eksporten til Sverige var på 757 mio. kr.

- Sverige er et vigtigt eksportmarked, og det er klart imod danske interesser, at man sår tvivl om den måde, vi håndterer antibiotika-anvendelse og fødevaresikkerhed i Danmark. Og det er helt hovedrystende, at man gør det på baggrund af tal, der er usammenlignelige, siger Martin Merrild til BT.

Hos DR afviser redaktør Poul-Erik Heilbuth dog kritikken.

- Ifølge Henrik Westh (professor på Hvidovre Hospital, red.) anvender dokumentaren smittetallene korrekt, da kun en mindre del af MRSA-prøverne reelt kan tilskrives den ændrede screeningspraksis i 2013. Vi har derfor bevidst fravalgt at nævne den ændrede screeningspraksis fra 2013 i dokumentaren, siger Poul-Erik Heilbuth til BT.

Han afviser også, at DR sammenligner pærer og æbler, sådan som Landbrug & Fødevarer siger.

- Det danske screeningsprogram er en konsekvens af, at man siden 2010 har konstaterede en enorm stigning blandt MRSA-smittede svin. I Norge og Sverige er smitten med MRSA blandt svin minimal. Landenes sundhedsmyndigheder vurderer derfor, at det samme gør sig gældende for mennesker. Derfor har landene heller ikke noget incitament til et screeningssystem som det, vi har i Danmark, siger Poul-Erik Heilbuth til BT.

fakta

Antal bærere af svine-MRSA i 2015: Danmark: 1.200 Norge: 34 Sverige: 19 Danmark har i modsætning til de andre lande et screeningsprogram, der målrettet tester personer, der arbejder med svin, og som kommer i kontakt med sundhedsvæsenet.

Kilde: DR og Statens Serum Institut.