5. december 2016

Brug af medicinsk zink nok snart fortid

D. 6 december træffer EU en afgørelse om brugen af medicinsk zink. Vurderingen er, at tilladelsen trækkes tilbage. Det vil betyde, at hidtidig praksis i Danmark med brug af medicinsk zink bliver ulovlig, ligesom det vil være ulovligt i resten af EU.

Anvendelse af medicinsk zink til forebyggelse af fravænningsdiarre har været tilladt i Danmark gennem en længere årrække og betyder, at dansk svineproduktion har et meget lavt forbrug af antibiotika. I februar i år, blev der givet en generel EU-godkendelse til brug af medicinsk zink i hele EU.

Denne tilladelse til brug af medicinsk zink ønsker lande som Frankrig og Holland imidlertid ikke, og de to lande har derfor anlagt en såkaldt referral-sag i EU systemet med ønske om, at tilladelsen trækkes tilbage. Der er siden foråret sket en faglig vurdering i de offentlige systemer, hvor risikoen for miljøet er vejet mod gevinsten ved den sundhedsmæssige effekt hos grisene.

”EU træffer en afgørelse i sagen d. 6. december i år, og desværre er vurderingen, at EU trækker tilladelsen tilbage”, fortæller Poul Bækbo, chefkonsulent i SEGES Videncenter for Svineproduktion.

”Hvis afgørelsen bliver, som vi vurderer, betyder det, at den hidtidige praksis i Danmark med brug af medicinsk zink bliver ulovlig, ligesom det vil være ulovligt i resten af EU”, siger Poul Bækbo.

Udfordringer ved brug af medicinsk zink

Udfordringen med brug af zink er, at det i visse tilfælde kan skabe resistens på samme måde som antibiotika. Der kan desuden på visse landbrugsarealer være høje koncentrationer af zink i jorden, som potentielt kan være årsag til miljøproblemer i fremtiden.

”I Danmark ønsker vi også at reducere brugen af zink. Men da forbruget af antibiotika også gerne skulle blive ved med at falde, vil vi arbejde på få indført en længere overgangsordning på flere år, så vi kan få en større erfaring med andre måder at forebygge fravænningsdiarré på. Tidligere i år iværksatte vi en handlingsplan med syv konkrete tiltag, der skal finde alternativer til zink og dermed mindske forbruget, både i forhold til medicinsk zink hos smågrisene og zink som tilsætning i foderet hos slagtesvin”, siger Poul Bækbo.

faktaboks

Zink er et mineral, som alle levende væsner har brug for til at vokse. I svineproduktionen får grise et tilskud af zink i foderet, fordi de har brug for mineralet i en lang række fysiologiske processer. Derudover får smågrise zink medicinsk for at afhjælpe den diarré, der opstår, når de går fra flydende til fast føde.