15. februar 2017

Anmeldelse af fulde stalde i områder med stigende husdyrtryk

Ifølge forslag til ændring af husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen skal kommuner fra marts 2017 ikke længere træffe afgørelser om vilkår i arealanvendelsen, da disse bliver overflødige med indførelsen generel regulering af arealerne den 1. august 2017.
Af Bent Ib Hansen og Per Tybirk

Nyt åbent vindue for anmeldelse af fulde stalde

Den nye husdyrlov (lovforslag 114) forventes vedtaget inden 1. marts 2017.

Efterfølgende udsendes en ny husdyrgodkendelsesbekendtgørelse, hvor nuværende regler ifølge § 32 og 33 om henholdsvis fosforkrav og stigende husdyrtryk falder bort i de to ordninger for anmeldelse af fulde stalde.

Specielt i områder med stigende husdyrtryk åbnes et vindue fra 1. marts til 1. august, for at anmelde udvidelse i eksisterende svinestalde. Bilag 1 viser de områder, hvor det bliver muligt at anmelde for fulde stalde.

Det er tvivlsomt om denne anmeldeordning for fulde stalde overlever i fuldt omfang efter 1. august. Det skyldes at ny husdyrregulering efter 1. august 2017 sikrer, at man fremadrettet kan opnå fuld staldudnyttelse.

Derudover skal man i nuværende § 31 (skift i dyretype) ikke længere overholde den øvre grænse for kvælstof og fosfor i husdyrgødning, men alene ammoniak- og lugtlofter. Vi forventer at denne anmeldeordning overlever i ny husdyrregulering efter 1. august 2017.

Anmeldelse for fulde stalde kontra ny tilladelse eller miljøgodkendelse efter 1. august?

Ud fra tesen med at ”en fugl i hånden” er bedre end de ”10 fugle på taget” – bør dem som ellers overholder alle betingelser – overveje at anmelde udvidelse af ”fulde stalde” inden 1. august 2017.

Selvom vi forventer at en tilladelse eller godkendelse ifølge ny husdyrlov fra august 2017 er langt mere fremtidssikret end en anmeldt udvidelse i eksisterende stalde, så er der i den første indkøringsperiode risiko for længere sagsbehandlingstider. Desuden kender vi pt. ikke den reelle praksis i ny regulering.

Husdyranlæg godkendt efter 2007 kan frem til 1. august anmelde en udvidelse svarende til:

Søer 9,2 % 
Smågrise 16,2 %
Slagtesvin 11,5 % ved 1,4 DE/ha og 21,8 %, for dem som er omfattet af loftet på 30 kg P/ha.
(Det betyder bl.a., at slagtesvin kan bruge nuværende § 33 til at udvide dyreholdet 21,8 %, idet der sker bortfald af det anlægsbetingede arealkrav begrundet i BAT for fosfor)

Nuværende vilkår i eksisterende tilladelser og godkendelser falder generelt bort 1. august 2017

Endvidere vil alle vilkår vedrørende udbringningsarealer i eksisterende tilladelser og godkendelser bortfalde den 1. august 2017, hvor de erstattes af den nye generelle arealregulering.

Danmarkskort

Fra marts 2017 kan anmeldes for fulde slagtesvinestalde i de lyseblå områder