17. februar 2017

DR får ikke hele sandheden med

I en artikel på DR.dk kritiser professor i mikrobiologi Danmark for ikke at følge WHOs anbefalinger for at bekæmpe antibiotikaresistens.

Peter Collignon, professor i mikrobiologi, kritiserer Danmark for ikke at følge WHOs anbefalinger for at bekæmpe antibiotikaresistens i en artikel på DR.dk. Peter Collignon er formand for WHO’s ekspertudvalg for overvågning af antibiotikaresistens. 

Som DR.dk skriver, så har Verdenssundhedsorganisationen WHO en liste over, hvilke antibiotika der er vigtige for at redde menneskeliv. Derfor skal læger og dyrlæger være særligt varsomme med at bruge netop dem i håb om, at bakterier ikke udvikler resistens overfor antibiotikaen.

Til DR siger Peter Collignon blandt andet:

"Hvis jeg ser på den danske liste, så er den i direkte modstrid med både WHO’s anbefalinger og min egen kliniske erfaring."

"Peter Collignon har ret i, at det er kritisk vigtige antibiotika. Men i WHO’s prioritering af antibiotika-anvendelse i forhold til brug til dyr, indgår også overvejelser om, hvor stor risikoen er for, at anvendelsen i dyr kan give problemer hos mennesker. Altså ikke kun, om det er kritisk vigtigt til behandling af mennesker", siger chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Jan Dahl og uddyber:

"Det vil sige, at vi faktisk følger WHO’s anbefalinger her, undtagen for makrolider. Og for makroliderne er der den krølle, at begrundelsen for, at de er på listen, er at de er vigtige til behandling af campylobacter hos mennesker. Men da campylobacter ikke er et svineproblem, betragtes det ikke som kritisk til svin."

"Så Collignon har ret i, at de antibiotika, han nævner, er på den kritisk vigtige liste til mennesker. Men i den endelige liste er de ikke prioriteret som de væsentligste. Det er dem, jeg har nævnt forneden", konkluderer Jan Dahl. 

Endelig er det værd at huske, at der  i øjeblikket foregår en revision af behandlingsvejledningen, og der arbejdes med problemstillingen i den af Fødevareministeren nedsatte MRSA-ekspertgruppe. Her er deltagelse af både læger og dyrlæger.

Danmark indførte som et af de første lande i verden begrænsninger af quinoloner, cefalosporiner og glycopeptider. Ketolider anvendes ikke.

Yderligere information

I 'Critically Important Antimicrobials for Human Medicine' kan man på sidste side læse:

"These are the classes of drugs that meet all three priorities (P1, P2, and P3): quinolones, third- and fourth-generation cephalosporins, macrolides and ketolides, and glycopeptides."


Læs mere (på engelsk)