28. februar 2017 | Opdateret/Gennemlæst 5. april 2017

Sodødelighed – giver ikke gult kort

Du får på nuværende tidspunkt ikke gult kort, hvis din sodødelighed overstiger grænseværdien på 16 %. Grænseværdien benyttes udelukkende til at udpege besætninger til et fokuseret indsatsområde.

Fra politisk side er der endnu ikke truffet afgørelse om et eventuelt gult kort, hvis du overstiger grænseværdien for sodødelighed – ej heller, om der skal være andre typer af konsekvenser. Det betyder, at du ikke får gult kort, hvis du har en højere dødelighed hos dine søer end 16 %.

Overstiger du grænseværdien, så er sandsynligheden for at få besøg af fødevarestyrelsen dog forsat lidt større, eftersom de bruger dette tal som en del af deres grundlag for at udvælge besætninger til at gennemføre deres risikobaserede kontrol. Denne procedure har været benyttet siden 2011. Grænseværdien kan også benyttes af dig med henblik på en fokuseret indsats i samarbejde med din besætningsdyrlæge.

Landsgennemsnittet for sodødelighed er nu på 11,3 %. Og det er vigtigt at fastholde fokus, således at vi sammen kan nå branchens mål på 9 % i 2018.

Grænseværdi: sodødelighed

Grænseværdien for dødelighed hos søer fremgår af bekendtgørelse BEK. nr. 294 af 29/03/2017 - og ligger på 16 %.

Dødelighed for svin beregnes som det gennemsnitlige antal døde svin pr. måned divideret med det gennemsnitlige antal svin registreret på et CHR nummer i en måned og 11 måneder tilbage.