14. marts 2017

En tom slagtesvinestald giver tabt indtægt

I perioder med en generel god økonomi i slagtesvineproduktionen bør slagtesvinestalden være fyldt med grise, også selv om smågriseprisen er høj, så længe der er udsigt til et DB, der er større end arbejdsomkostningerne.

I januar 2017 blev der eksporteret over 1,2 mio. smågrise. Eksporttallene tyder på, at nogen måske lader slagtesvinestalden stå tom.

De høje puljepriser i Danmark skyldes, at eksportpriserne er høje. Samtidig er der store forventninger i markedet til, at slagtesvinepriserne vil stige i 1. halvår 2017. Baggrunden for det er, at det lavere udbud af smågrise i 1. kvartal 2017 vil medføre lavere udbud af slagtesvin i 2. kvartal 2017.

Hvis man som slagtesvineproducent skal ud og købe smågrise til 100 kr. over den beregnede notering, skal man så lade være at fylde stalden op?

Der er lige nu er en generel god økonomi i svineproduktionen. Det aktuelle DB per slagtesvin er i uge 11 2017 152 kr., hvis grisene er købt til Den Beregnede Smågrisenotering.

De grise, der indkøbes i uge 11, skal først slagtes om 12-13 uger, og til den tid forventes det, at noteringen er steget, fordi udbuddet af slagtesvin falder. Hvis noteringen stiger 1,20 kr., så er der stadig 152 kr. i DB, selv om smågrisen kostede 100 kr. mere end den beregnede notering. Så selv om noteringen holdes uændret, er der et DB på 52 kr. per slagtesvin.

Så længe DB per slagtesvin er større end arbejdsomkostningerne, så er der et direkte tab ved at lade stalden stå tom.

Analyse af prisudviklingen

Slagtesvinenoteringen svinger normalt henover året og er næsten altid højere i 2. og 3. kvartal end i 1. og 4. kvartal.

I figuren ser du udviklingen i smågrise-puljeprisen i forhold til Den Beregnede Smågrisenotering. Prisforskellen er sammenlignet med udviklingen i slagtesvinets værdi ved 83 kg slagtevægt.

Det forventes, at de grise, der f.eks. købes i uge 10, leveres i uge 23. Figuren viser, at der er god sammenhæng mellem de positive og negative ændringer i smågrisepriserne og de tilsvarende positive og negative ændringer i slagtesvinets værdi. Der er således god grund til at forvente at noteringen i uge 23 er højere end i uge 10.

Figur

Figuren viser, at slagtesvinenes værdiændring svinger i takt med prisforskellen mellem beregnet smågrisepris og puljepris.