10. maj 2017

Nyt samarbejde skal afprøve probiotika til forebyggelse af diarrésygdomme hos grise

SEGES Svineproduktion indgår samarbejde med firmaet Chr. Hansen for at afdække mulighederne for brug af probiotika til forebyggelse af diarrésygdomme hos grise.

”SEGES Svineproduktion arbejder konstant på at vurdere effekten af alternativer til zink og antibiotika. Er der eksempelvis nye teknologier og produkter, der helt eller delvist kan erstatte brugen af zink og antibiotika, så er vi naturligvis interesseret i det”, siger Poul Bækbo, dyrlæge i SEGES.  ”I den forbindelse er brugen af nye typer probiotika et meget interessant alternativ, og derfor har vi indgået et samarbejde med Chr. Hansen, som har udviklet et helt nyt probiotika. Det er udviklet specielt til at kunne håndtere og forebygge diarrésygdomme hos grise”, siger Poul Bækbo.

”Hvis vi lykkes med afprøvningen, vil der være mange gevinster i dette produkt. Det vil betyde en forbedret produktivitet for svineproducenten, fordi grisen undgår en periode med mistrivsel, sygdom og evt. død. Samtidig åbner det så for muligheden for at sænke forbruget af antibiotika og zink”, siger Poul Bækbo.

Fravænning af pattegrisen kan i mange besætninger være en udfordring, hvor brug af medicinsk zink og/eller antibiotika kan være en nødvendighed for at undgå diarré og i værste fald døde grise. 

”Probiotika består typisk af såkaldt ’gode’ bakterier. Når de fodres til grise, kan de i en vis udstrækning sikre en god og sund tarm samtidig med, at grisene udnytter foderet bedre. I afprøvningen vil vi derfor have fokus på at vurdere effekten både på grisens sundhed og på dens produktivitet”, siger Poul Bækbo.

Afprøvningen starter medio 2017 og slutter i løbet af 2018.