23. maj 2017

Koncepttest: Har du et alternativ til zink og kobber?

SEGES Svineproduktion inviterer firmaer og andre, der måtte have gode og velunderbyggede idéer, til at komme med forslag til fodringskoncepter uden zink eller kobber.

Hvilke nye produkter eller produkter i forskellige kombinationer kan bruges i stedet for medicinsk zink og kobber i foder? Det vil SEGES Svineproduktion gerne teste. Derfor søger vi nu firmaer og andre, som har velunderbyggede idéer til at reducere diarrébehandlinger og det samlede antibiotikaforbrug.

I testen søger vi forslag til koncepter med fodring fra 7 til 30 kg i tre blandinger: 7 – 9 kg, 9 – 15 kg og 15 – 30 kg.

”Produkterne behøver ikke at være fra samme firma. Det kan for eksempel være, at man mener, at ens produkt vil være godt at kombinere med et andet. Så det er altså koncepter og ikke firmaer, der testes,” siger Niels Kjeldsen, som står bag testen.

Forsøget involverer seks grupper:

1) positiv kontrol = 2.500 ppm zink fra 7 til 9 kg plus standard kobber fra 7-30 kg

2) negativ kontrol = 0 ppm zink plus lav kobber

4 forskellige koncepter uden zink og med lav kobber

Det er muligt i få grupper at anvende produkter tilsat drikkevandet. Grundfoderet tilsættes xylanase og 200-300 % fytase, men ikke andre foderadditiver som organiske syrer, probiotika etc. Der testes kun koncepter, der starter ved fravænning, idet der ikke kan tilsættes forskellige komponenter i sofoder og pattegrisefoder, da forsøgsgrisene købes ved fravænning.

Afprøvningen starter i oktober 2017, og ansøgningen om deltagelse skal derfor være SEGES i hænde senest den 1. juli 2017. Du kan få mere information om forsøget i nedenstående link eller ved at kontakte Niels Kjeldsen på njk@seges.dk.