22. juni 2017

Undersøgelse: Kan man opnå nystaldseffekt i en ældre stald?

SEGES Svineproduktion er netop nu i gang med en stor undersøgelse for at se, om man ved hjælp af smittebeskyttelse kan genskabe og opretholde en nystaldseffekt i en eksisterende stald og hæve produktiviteten.
Ofte ses en højere produktivitet hos grisene der indsættes i en ny sammenlignet med den samme stald over tid. Men kan man, ved at lave en række tiltag på smittebeskyttelse, opnå tæt på samme effektivitet i en eksisterende stald? Det er SEGES Svineproduktion netop nu i gang med at undersøge hos Jesper Hansen, som er ejer af Stovgaard nær Padborg.

”Når der bliver bygget nye stalde, er der en høj produktivitet det første år. Og så daler den. I forsøget prøver vi at have ekstra fokus på smittebeskyttelse i en ældre stald for at se, om vi på den måde kan opnå tæt på samme produktivitet, som man har i en ny stald,” siger Line Hummelmose Diness fra SEGES Svineproduktion.

Flere ting på samme tid

Forsøget indeholder flere forskellige elementer. Blandt andet epoxybehandling af staldene og rengøring fra et eksternt rengøringsfirma, som kommer ind i alle krogene. Jesper Hansen, som er forsøgsvært, har høje forventninger til forsøget:

”Vi har både søer og slagtesvin. Ved soholdet kommer produktionsfremgangen lidt af sig selv, men vi har svært ved at opnå samme fremgang hos slagtesvin og smågrise. Men jeg håber, at vi ved alle disse tiltag virkelig kan give den gas og rykke effektiviteten,” siger han.

De sidste slagtesvin i forsøgsstalden bliver sendt til slagtning i slutningen af 2018 og de samlede resultater vil blive offentliggjort her i starten af 2019.

”Vi skal have mange hold igennem stalden for at kunne danne et statistisk sikkert grundlag. Så derfor har vi desværre først resultater i starten af 2019. Men vi har høje forventninger,” siger Line Hummelmose Diness.

Mød Jesper Hansen og Line Hummelmose Diness og hør mere om forsøget i videoen.