12. september 2017

erfaringer med opdræt uden antibiotika

Erfaringer fra de første danske besætninger, der har produceret slagtesvin opdrættet uden antibiotika (OUA), viser, at dette er muligt for en del af produktionen. Det kræver en målrettet indsats samt en merpris, der kan dække de øgede omkostninger.

Der har vist sig et nyt og spirende marked for grise opdrættet uden brug af antibiotika. SEGES Svineproduktion har derfor i samarbejde med Danish Crown og de lokale rådgivere undersøgt, om det kan lade sig gøre. 

”Projektets formål var at afklare, hvilke produktions-, sundheds- og velfærdsmæssige konsekvenser, der er ved, at en stor andel af grisene fra fødsel til slagtning indgår i en antibiotikafri produktion,” siger Poul Bækbo fra SEGES Svineproduktion.

Syge dyr skal selvfølgelig behandles
En af de bedrifter, som har været med i afprøvningen, er Stine Mikkelsens bedrift på Bornholm. Danmark er et af de lande, hvor der bruges mindst antibiotika i produktionen. Men Stine Mikkelsens ambition er at få det endnu længere ned.

”Hvis vi kan reducere forbruget yderligere, uden at det går ud over dyrevelfærden, synes jeg at vi skal arbejde den vej,” siger hun men understreger samtidig, at syge dyr naturligvis skal behandles.

Afprøvningen, som SEGES Svineproduktion medvirket til, viser at det er muligt, at mindst 20-30 % af produktionen kan produceres uden brug af antibiotika.
”Det kræver vedvarende og konsekvent fokus, så uden et tillæg til markedsprisen kan det ikke lade sig gøre,” siger Stine Mikkelsen.