30. oktober 2017

International anerkendelse til dansk svineproduktion

Projektet ”EU PIG” har til formål at vise ”best practice” inden for en række områder i europæisk svineproduktion. Tre danske landmænd har vundet titel som ambassadører inden forskellige temaer.

Sikring af rent drikkevand til grisene, brug af vejehold i slagtesvineproduktionen samt ”merpris for hele haler og hjertegrisen” er de områder, der er blevet valgt som ambassadører for ”best practice” inden for svineproduktion i projektet EU Pig. I alt 13 EU-lande og 19 organisationer deltager i projektet og formålet er at dele viden inden for fælles udfordringer inden for svineproduktion i EU. Fra Danmark deltager SEGES Svineproduktion.

”Det er en stor ros til danske landmænd og deres måde at drive svineproduktion på, at vi bliver fremhævet som foregangsland i EU inden for en række af de temaer, der virkelig betyder noget i svineproduktion,” siger Claus Hansen fra SEGES Svineproduktion.

Der var andre danske besætninger, der også blev udvalgt som ”best practice” inden for deres områder. Herunder benchmarking af antibiotikaforbruget (gult kort-ordningen), hvor de andre lande har anerkendt at ordningen, hvor antibiotikaforbruget kan følges på besætningsniveau, er vejen frem for at sænke antibiotikaforbruget.

Selvom det er Danmark, der er blevet ambassadører i tre af årets fire udfordringer, giver deltagelsen i ”EU Horizon 2020” også SEGES Svineproduktion et indblik i, hvordan andre lande driver svineproduktion.

”Selvom vi er konkurrenter, kan vi også lære en del af hinanden til gavn for hele branchen. Uanset om man er fra Danmark, Belgien eller et helt tredje land. Der er jo ingen grund til at opfinde noget, der allerede er testet og virker andre steder,” siger Claus Hansen.  

Ambassadørerne og deres projekter
Fodereffektivitet - Aage Lauritzen
Anvendelse af vejehold bruges til beslutning om valg af foderblanding samt kontinuerlig overvågning af om grisene har den forventede produktivitet. Herved kan interveneres og sættes ind tidligere end hvis man ikke overvåger grisenes tilvækst løbende. Desuden kan problemer i bestemte perioder af grisens liv bedre identificeres.

Vandeffektivitet - Jens Ole Bladt
Besætningen anvender vandrensningssystemet DCW som både sikrer rent vand, men også virker hæmmende på dannelse af biofilm i rørene. Stoffet er desinfektionsmiddel som er bionedbrydeligt og godkendt til drikkevand til husdyr. Dette gøres systematisk og bevirker at grisene kommer godt i gang i smågrisestalden. Det reducerer forekomst af sygdom og reducerer dermed også antibiotikaforbruget.

Halmhække til reduktion af halebil - Niels Aage Arve
Besætningen halekuperer ikke grisene og grisene har mere plads end normalt hvorved de opnår status “hjertegris” hvilket giver ekstra tillæg ved slagteafregningen på 1,30 kr. Pr. Kg.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020
research and innovation programme under grant agreement No 652642