9. november 2017

Svineproducent og opfinder er Årets Unge Landmand

En sej jyde som har formået at skabe noget nyt og er omhyggelig, grundig og innovativ. Sådan sagde dommerne om Thomas Bertram, som er Årets Unge Landmand 2017.

Grisehytter med varmelamper og hjul. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er netop, hvad den 27-årige økologiske svineproducent Thomas Bertram har designet og bruger på sit landbrug med stor succes. I dag har han fået prisen som Årets Unge Landmand 2017.

En titel han har kæmpet om sammen med tre andre unge ambitiøse landmænd. Fælles for dem alle er, at de har formået at etablere sig som selvstændige i en tid, hvor det er svært for unge landmænd at købe egen gård. 

Den innovative unge nordjyde modtog prisen foran knap 800 deltagere på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. Begrundelsen lød blandt andet: Thomas er en sej jyde, som har formået at skabe noget nyt, og som har sat den økologiske måde at passe grise på i et nyt perspektiv. Han er en dygtig, omhyggelig, grundig og innovativ landmand med god fingersnilde. 

Thomas Bertram, der i 2017 købte gården med økologiske grise i Jerslev ved Brønderslev, var glad og overrasket over at modtage prisen. 

"Det her er en stor succes for mig, det er så fedt. Og unge landmænd. Der er så mange muligheder i landbruget, grib chancen. Jeg blev selvstændig, det kan i også," sagde Thomas Bertram.

Udover Thomas Bertram var de tre andre finalister med på podiet i Herning, hvor formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, blandt andet sagde til dem: 

"Når jeg så læser om jer; Christian, Tobias, Thomas og Andreas, så bliver jeg beroliget ved at der stadig findes hårdtarbejdende unge mennesker der tager ansvar for sig selv og deres familie og fremtid. I er nogle målbevidste unge mennesker, der går benhårdt efter at få tingene til at fungere".

I er sparsommelige og flittige mennesker, som arbejder for hver en krone og også tager ansvar for hver eneste krone. Og I er eksemplariske unge mennesker, der tager en stribe aktive, velovervejede valg, og på beundringsværdig vis former jeres tilværelse. 

Formålet med Årets Unge Landmand er at sætte fokus på lyspunkter i form af konkrete beretninger om unge landmænd, der med kreativitet, flid og rettidig omhu bryder mønstret og etablerer sig med en bedrift, der peger fremad. Prisen uddeles af Gjensidige, Landbrugsavisen og Landbrug & Fødevarer.