22. november 2017

Svinepest:  Udvidet risikozone

Højrisikoområdet (sort zone) er blevet udvidet i Polen, hvor tre nye provinser er kommet med.

Der er blevet konstateret afrikansk svinepest i Mazowieckie-provinsen i det østlige Polen. Det betyder at sygdommen har flyttet sig ca. 140 km længere mod vest og at de tre provinser Łódzkie, Kujawsko og Wielkopolski nu også er et højrisikoområde (sort zone).

”Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at karantænereglerne overholdes. Det vil få uoprettelige konsekvenser for hele erhvervet, hvis sygdommen kommer til Danmark,” siger formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen og opfordrer samtidig smågriseproducenterne der overvejende eksportere deres smågrise til at overveje en plan b:

”Det kan ikke udelukkes, at zonen bliver udvidet længere mod vest, og det kan gøre det vanskelige for eksportørerne at levere smågrise i disse områder. Derfor er det vigtigt, at de allerede nu begynder at overveje, hvorledes man vil håndtere en situation, hvor afsætningen af smågrise bliver mere besværlig,” siger han.

Tjek vaskecertifikaterne

Vask af biler er et af de vigtigste midler til at holde sygdomme ude af Danmark og det er uhyre vigtigt, at transportørerne overholder karantænereglerne.

”Husk nu at tjekke vaskecertifikater på dine transportbiler. Det er også dit ansvar, at karantænetiden bliver overholdt,” siger sektordirektør i SEGES Svineproduktion, Christian Fink Hansen.

SEGES Svineproduktion følger hele tiden udviklingen af Afrikansk svinepest og andre sygdomme.