13. december 2017

Vildsvin: Hvad gør du?

Vildsvin kan være en kilde til afrikansk svinepest. Går du på jagt i udlandet, skal du derfor lade dit bytte blive på stedet – og ser du vildsvin i Danmark, bør de nedskydes.

Der har aldrig været konstateret Afrikansk svinepest i Danmark – og sådan skal det blive ved med at være. Men sygdommen er rykket tættere på, og derfor er det vigtigt, at du følger en række gode råd, hvis du går på jagt i udlandet eller ser vildsvin i Danmark. Derfor har myndighederne flere steder i Danmark besluttet, at påbyde nedskydning af disse, da vildsvin kan få meget store konsekvenser, fx i forbindelse med afrikansk svinepest.

Som lodsejer

Er du lodsejer og ser vildsvin på din grund, bør du:

  • Selv nedskyde dyret eller
  • kontakte Naturstyrelsen på telefon 7254 3000 for hjælp til nedskydning
  • Nedskyder du selv vildsvinet, bør du derudover indberette din observation af vildsvin direkte til Naturstyrelsen og eventuelt OGSÅ indberette via Landbrug & Fødevarers app ”Vildsvin og vandløb”, som kan hentes gratis via App store
  • Ved egen nedskydning skal der tages kontakt til den lokale veterinærenhed med henblik på at få taget prøve fra vildsvinet for at sikre, at den ikke er bærer af sygdomme

Som jæger

Går du på vildsvinejagt i udlandet, bør du:

  • Lade byttet blive i jagtlandet
  • Vaske dit tøj ved minimum 60 grader, inden du tager hjem eller
  • pakke dit tøj i tætte poser og vaske tøjet, så snart du kommer hjem
  • Vask dine støvler grundigt i jagtlandet

 

Som privatperson

Hvis du ser vildsvin i den danske natur, skal din observation indberettes til Naturstyrelsen på telefon 7254 3000 og eventuelt OGSÅ via Landbrug & Fødevarers app ”Vildsvin og vandløb”.

En risikofaktor i forbindelse med truslen om svinepest er forekomsten af vildsvin i naturen. Hvis der findes et vildtlevende vildsvin, vil der være en risiko for smitte til tamdyr. Men det helt store problem ved at have en bestand af vildsvin er, at der i forbindelse med et eventuelt udbrud af svinepest vil gå meget længere tid, før sygdommen kan siges at være under kontrol. Det vil betyde, at eksportmarkederne er lukkede i tilsvarende længere tid. Svinepest vil påvirke dyrevelfærden negativt for tusindvis af grise, da sygdommen forårsager en meget høj dødelighed og et smertefuldt sygdomsforløb blandt de smittede grise.

I Danmark har man fra myndighedernes side truffet en beslutning om, at man ikke ønsker en vildtlevende bestand af vildsvin. Det betyder, at Naturstyrelsen kan give et påbud om, at et evt. vildsvin skal bortskydes for at forhindre, at arten etablerer sig i Danmark.