22. december 2017

Bedre rådgivning i fodereffektivitet

Nyt projekt har sat fokus på erfaringsudveksling mellem DLBR-rådgivere, som er eksperter inden for vådfoder og hjemmeblanding. Projektet skal give endnu bedre rådgivning til landmænd, uanset om de bruger vådfoder eller er hjemmeblander.

De seneste år har projekt ”Minus 30 FE” kørt. Projektet blev afsluttet i starten af 2017, men optimering af fodring er fortsat et tema. Derfor har der for nylig kørt et projekt med ekspertgrupperne inden for de to områder. Et projekt, hvor de skulle lære af hinanden.

Det er viden fra projektet ”Minus 30 FE”, der skulle udbredes. Derfor blev eksperter fra de to grupper sat sammen to og to, hvor eksperterne i hjemmeblanding blev sat sammen med eksperter inden for vådfoder.

”De to ekspertgrupper bliver slået sammen i det nye år, så de DLBR-rådgivere, der er med, kan rådgive inden for begge områder. Men det er ret kompliceret stof og derfor fik vi idéen til at lade dem køre parløb,” siger Else Vils, der har været projektleder på projektet.

Rådgivnings-parløb

Den enkelte rådgiver har kørt et forløb i en besætning med enten vådfoder eller hjemmeblanding. I alt har de været på besøg hos en besætning fire gange i løbet af året og på det første besøg har en makker fra den anden gruppe været med for at give sparring og for at lære om de udfordringer og muligheder der er inden for området.

Undervejs har der været løbende kontakt mellem dem bl.a. via skypemøder og en Facebook-gruppe, hvor rådgiverne har kunnet dele erfaringer og udfordringer. I sidste uge blev projektet afsluttet og rådgiverne skulle afrapportere, hvordan det er gået i deres besætninger og om de har opfyldt deres målsætninger. Ud fra det, blev der fundet et vinderpar.

”Alle har forbedret resultatet fra deres besætninger. Ikke alle har opfyldt målene, men de er kommet godt i gang. Det, at man sætter fokus og prioriterer de vigtigste problemstillinger og så følger op og får justeret sine handlingsplaner, det rykker i de besætninger, man arbejder med. Og det har betydning for landmændene,” siger Else Vils.

Styrket netværk og stærkere rådgivning

Vinderne i projektet blev Svinerådgiver Inga Riber Kristiansen, LandboNord og rådgiver Jes Callesen fra SvineRådgivningen. De har både forbedret resultatet for de to besætninger, de har arbejdet med, og har samtidig været aktive i Facebook-gruppen.

”Sparringen har givet helt nye perspektiver uanset hvilken type foder, de besætninger man rådgiver, bruger. Vi har haft en som kendte besætningen og kunne give sparring undervejs og samtidig har der været en anden rådgiver med, som har set tingene på en anden måde. Og så har de lært af hinanden både fagligt og rådgivningsteknisk, når de har stået med konkrete problemstillinger. De står helt klart stærkere og med et stærkere netværk fremadrettet” siger Else Vils.