21. februar 2018

Slagtegrisefoder25 % mindre zink

Zink er et nødvendigt mineral for både mennesker og dyr. Men niveauet i slagtesvinefoder kan godt reduceres, uden det har konsekvenser. Rundspørge foretaget af SEGES Svineproduktion viser 25 % reduktion siden 2015.

130 tons mindre zink siden 2015. Det er resultatet af foderfirmaernes reduktion af zink i slagtesvinefoderet det seneste år. Reduktionen er påvist af SEGES Svineproduktion, som har lavet en rundspørge til alle danske foderfirmaer. I gennemsnit har firmaerne reduceret tilsætningen af zink med 38 mg., så man nu i gennemsnit er nede på ca. 67 mg. zink per kg. foder. Og det glæder Niels J. Kjeldsen, som er chefkonsulent hos SEGES Svineproduktion:

”Det er et godt træk af foderfirmaerne at nedsætte andelen af zink, der bliver tilsat. Det er godt for miljøet og det har ingen effekt på produktiviteten,” fortæller han.

Kan nedsættes yderligere
Men niveauet kan godt sænkes yderligere, uden at produktiviteten vil blive påvirket, viser undersøgelse fra SEGES Svineproduktion. Det kræver blot, at der bliver anvendt mere fytase.

”Vi har gennemført en afprøvning (Meddelelse 1082, red.) som viste, at man faktisk kan reducere indholdet af zink helt ned til 40 mg., hvis man tilføjer 200 % fytase i foderet. Der er derfor et stort potentiale til at reducere yderligere i fremtiden,” siger Niels J. Kjeldsen.