26. marts 2018

Kan 2 kg rettidig omhu pr ton erstatte zink?

Hvis du er motiveret til at fravænne uden zink, kan din dyrlæge hjælpe dig. Nyt samarbejde med SEGES Svineproduktion kombinerer forskning og praktik.

Er du motiveret til at forsøge at fravænne uden brug af medicinsk zink? Så snak med din dyrlæge. I arbejdet på at finde løsninger, der kan erstatte medicinsk zink, har SEGES Svineproduktion startet en erfaringsindsamling i samarbejde med landets 7 største dyrlægepraksis.

Repræsentanter fra Danvet, Hyovet, LVK, Porcus, Svinevet, Vet-team og Ø-vet har været samlet til et opstartsmøde, der inddrager dem i arbejdet med at finde de bedste løsninger for den enkelte bedrift. Hver praksis finder bedrifter, der har lyst til at prøve forskellige tiltag i 2 – 3 uger efter fravænning – eller som måske allerede er i gang. Tiltagene kan være alt fra tilsætning af produkter til foderet til optimeret management.

”Ved at inddrage dyrlægepraksis, kommer vi tæt på de erfaringer, der drages ude i besætningerne,” siger seniorkonsulent og dyrlæge Nicolai Rosager Weber fra SEGES Svineproduktion.

 ”Vi kan kun løse denne udfordring ved fælles hjælp, og derfor er det vigtigt for os at få erfaringer ind fra de besætningsdyrlæger, som kommer meget i besætningerne og som vurderer både sygdomsforekomst og eventuel øget dødelighed,” siger han.

De praktiserende dyrlæger kunne på opstartsmødet fortælle, at der blandt deres kunder er stor efterspørgsel eller tiltag, der kan lette fravænningen uden zink. Efter opstartsmødet skal de 7 dyrlæger nu i gang med at finde motiverede og egnede besætninger. SEGES Svineproduktion følger løbende op på tiltag og erfaringer, hvorefter der laves en vurdering af de mest lovende tiltag, der skal testes af Den Rullende Afprøvning.