9. august 2018

Pattegriseoverlevelse: Vi SKAL selv komme med løsningen

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har ifm. offentliggørelse af Landsgennemsnittetstallene nedsat en pattegrise-ekspertgruppe. Danske Svineproducenter mener, at det er spild af tid og penge at fokusere på pattegriseoverlevelse. Men gør vi ikke noget, definerer andre løsningen for os.

Af Erik Larsen, formand Landbrug & Fødevarer Svineproduktion

For to uger siden udkom ”Landsgennemsnit for produktivitet i svineproduktion 2017”. Først og fremmest glæder det mig at se den forbedrede produktivitet, I har leveret. Det kan vi godt være stolte af.

Til gengæld viste rapporten desværre et lille nyk opad i pattegrisedødeligheden. Det var meget overraskende og ikke forventet, at den efter ti år i den rigtige retning ville vende.  Derfor besluttede vi os for at nedsætte en ekspertgruppe med repræsentanter fra universiteter, dyrlægeforeningen og SEGES Svineproduktion. Eksperterne skal blandt andet kulegrave tallene og se hvad man kan gøre for at vende udviklingen, så det ikke bliver en tendens. Det er også for alle danske svineproducenters bedste, da ingen af os har nogen interesse i en højere dødelighed.

Vores udmelding fik Landsforeningen af Danske Svineproducenter til at lange ud efter os. Blandt andet skriver de, at SEGES ”problematiserer en stagnerende dødelighed”. Til det vil jeg bare sige: Ja. Det er et problem, at der er sket en stigning i dødeligheden det seneste år. Det er ganske vist en lille stigning, men det skal vi også tage seriøst. Efterfølgende skriver Danske Svineproducenter at ”Man kan desuden frygte, at den såkaldte ekspertgruppe er startskuddet til endnu flere projekter, som svineproducenterne skal betale for” …

Selvfølgelig koster det noget at skulle udvikle branchen. Og selvfølgelig er vi optaget af at finde løsninger på at hæve pattegriseoverlevelsen. Men selv hvis vi ikke var, ville resten af befolkningen være det – og hvis vi ikke gør noget i dag, vil andre definere det for os i fremtiden.  Det, der måske er et lille problem i dag, kan blive gjort til et stort problem i fremtiden. Og så har vi ingen indflydelse på, hvordan vores verden så kommer til at se ud. Vi er derfor nødt til at løbe forrest, når det handler om vores ”license to produce”. Og det håber jeg, at ekspertgruppen kan danne grobund for.

Jeg glæder mig til at vi kan præsentere resultater fra ekspertgruppen og sammen være med til at ændre udviklingen.

Ekspertgruppen består af 10 forskere, dyrlæger og rådgivere og ledes af Niels-Peder Nielsen og Christian Fink Hansen, SEGES Svineproduktion.

Deltagerne kommer fra: 

Københavns Universitet

Aarhus Universitet

Den Danske Dyrlægeforening

DLBR

SEGES Svineproduktion