16. august 2018

Medicinsk zink: Kontrolkampagne på vej

Fødevarestyrelse sætter i september måned gang i en kampagne, der skal kontrollere om dyrlægens anvisninger følges i den enkelte besætning.

Det er vigtigt at man altid følger dyrlægens anvisninger – også når det handler om medicinsk zink. Derfor påbegynder Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, med det formål at kontrollere og vejlede om brug og opbevaring af medicinsk zink. Kampagnen er en opfølgning på informationskampagnen i 2016, hvor Fødevarestyrelsen havde fokus på korrekt registrering og anvendelse af medicin til dyr. Resultaterne fra den tidligere kampagne viste overtrædelser indenfor særligt to forhold: At dyrlægens anvisninger for brug af medicinsk zink ikke blev fulgt, og at der var mangelfulde optegnelser over brug af medicinsk zink. 

200 besætninger kontrolleres

Den kommende kampagne målrettes 200 besætninger med sundhedsrådgivningsaftale, og gennemføres i perioden september til november 2018. Besætningerne vil være CHR-numre med smågrise, der inden for de sidste 6 måneder har fået ordineret medicinsk zink. Kampagnen vil udelukkende fokusere på medicinsk zink, og ikke medicin generelt. Udover de generelle krav til anvendelsen af medicinsk zink vil kampagnen have fokus på reglerne for foderhygiejne i forhold til brug af medicinsk zink.

Spørgsmål kan rettes til Fødevarestyrelsen på tlf. 7227 6900.

Retningslinjer fra Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har opstillet en række punkter, som skal følges ved brug af medicinsk zink til dyr. Det er punkter og retningslinjer, som både besætningsejer og dyrlæge skal huske at følge.

Foderblandinger der indeholder medicinsk zink defineres som foderlægemidler. I den forbindelse skal du være særlig opmærksom på følgende:

  • At følge dyrlægens anvisning og føre optegnelser over brug af alle receptpligtige lægemidler (inkl. foder med medicinsk zink). Læs mere om hvordan du skal føre optegnelser over behandlingen.
  • At receptpligtige lægemidler kun må opbevares i besætningen i ordineringsperioden, og at eventuelle rester skal afleveres til destruktion,
  • At dyrlægen må ordinere koncentrationer af foderlægemidler op til den øverste koncentration, der er beskrevet i produktresumeet. Der udskrives typisk medicinsk zink i en dosering på enten 1.500 eller 2.500 mg zink per kg foder.
  • At foderlægemidler kun må opbevares og anvendes på det CHR-nummer, som de er ordineret til.
  • At foderlægemidler skal holdes adskilt fra andet foder for at undgå forurening af de efterfølgende foderblandinger.

Hjemmeblanding og regler for foderhygiejne i forhold til brug af medicinsk zink:

  • Medicinsk zink må iblandes foder til smågrise i en dosis på op til 2.500 mg zink per kg foder, og dette foder må bruges i de første 14 dage efter fravænning.
  • Ifølge Foderstofloven må alt andet foder til sohold og smågrise indeholde op til 150 mg zink per kg foder, mens foder til slagtesvin må indeholde op til 120 mg zink pr. kg foder. 
  • Det mest sikre er, at produktion af foder med medicinsk zink holdes adskilt fra besætningens øvrige foderproduktion ved eksempelvis at anvende både en særskilt cementblander og fodervogn.
  • Hvis samme blandesystem anvendes til to eller flere typer foderblandinger, skal daglig håndtering sikre, at der ikke sker overslæb til næste foderblanding, idet foderstoflovens grænseværdi på henholdsvis 150 og 120 mg zink per kg foder ikke må overskrides. 

Foderstoffirmaer der håndterer medicinsk zink:

  • Premix alene må ordineres i forbindelse med recept på foderlægemidler til fremstilling af foderblandinger på fodermøller eller andre virksomheder, der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
  • Fodermøller eller andre virksomheder, der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen må kun udlevere foderlægemidler, der er i overensstemmelse med dyrlægens skriftlige bestilling og anvisning.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.