6. september 2018

Nyt krav: Besætningsansvarlige uden landbrugsuddannelse skal have uddannelse i dyrevelfærd

Fra og med juli i år skal besætningsansvarlige, der ikke i forvejen har en landbrugsuddannelse, gennemføre et kursus i dyrevelfærd, før de må overtage det daglige ansvar for pasning af dyrene.

I 2010 blev kravet om, at man skal have en jordbrugsuddannelse for at kunne erhverve en landbrugsejendom, ophævet. Det blev i stedet erstattet af et krav om, at besætningsansvarlige, der ikke har en landbrugsfaglig uddannelse, skal have en uddannelse i dyrevelfærd. Det er det krav, som først nu – dvs. fra og med juli i år - træder i kraft. 

Hvem skal have en uddannelse?

Kravet om uddannelse gælder den, der har det daglige ansvar for pasning af dyrene. Det gælder altså ikke nødvendigvis den, der rent praktisk passer dyrene, men den, der har det overordnede ansvar for, at dyrene passes på forsvarlig vis. I mange tilfælde vil det være ejeren selv. 

Kravet om uddannelse gælder kun besætningsansvarlige, der ikke i forvejen har gennemført en landbrugsuddannelse eller en tilsvarende uddannelse som f.eks. dyrlæge eller agronom i husdyr. Det vil sige, at alle personer med en landbrugsuddannelse eller tilsvarende er undtaget kravet. 

Mulighed for dispensation

I særlige situationer kan man ansøge om dispensation fra uddannelseskravet på baggrund af relevant erhvervserfaring. Det kunne være, hvis man ønsker, at en person, der gennem længere tid har arbejdet på bedriften, overtager ansvaret for besætningen. For eksempel hvis ejeren på grund af alder eller sygdom ønsker at trække sig tilbage og overdrage ansvaret til en medarbejder, der er fortrolig med besætningen.

Udenlandske medarbejdere kan ansøge om anerkendelse af uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i hjemlandet. Ansøgning skal sendes direkte til Fødevarestyrelsen eller der kan ansøges via www.businessindenmark.dk

Hvornår gælder kravet om uddannelse? 

Kravet om uddannelse kommer til at gælde fremadrettet. Det betyder, at personer, der for første gang ansættes som besætningsansvarlige fra og med den 1. juli 2018, som udgangspunkt skal have en uddannelse. Det betyder også, at personer, der allerede er ansat som besætningsansvarlige inden 1. juli 2018, ikke vil være omfattet af krav om uddannelse. 

Hvilke bedrifter gælder kravet for?

Kravet om uddannelse af besætningsansvarlige gælder for besætninger, der er omfattet af kravet om obligatorisk sundhedsrådgivningsaftale. Det vil sige, at kravet omfatter besætninger med mere end:

  • 300 søer, gylte eller orner
  • 3.000 slagtesvin (30 kg – slagtning)
  • 6.000 smågrise (7 – 30 kg).

Overgangsordning frem til 2019 

Kravet om uddannelse skal som udgangspunkt være opfyldt, når den besætningsansvarlige overtager ansvaret for besætningen. 

Der er dog en overgangsordning for personer, der i perioden fra og med 1. juli 2018 til 30. juni 2019 bliver ansat som besætningsansvarlige. Her skal kravet først være opfyldt senest 30. juni 2019. 

For øvrige situationer, som f.eks. udvidelse af en besætning fra under f.eks. 3.000 slagtesvin til mere end 3.000, er der en frist på 6 måneder til at opfylde kravet om uddannelse. 

Hvad består uddannelsen i?

Uddannelsen har fokus på dyrevelfærd, og omfatter følgende emner 

  1. Love og regler for dyrevelfærd
  2. Fysiologi 
  3. Adfærd og stresspåvirkninger 
  4. Fodring og vanding 
  5. Management 
  6. Sygdomsforhold, herunder smittebeskyttelse og vaccination
  7. Aflivning i besætningen
  8. Transport, inklusiv transportegnethed
  9. Nødprocedurer, herunder ved strømsvigt, svigt af vandforsyning m.m. 

Kurset vil have en varighed af mindst 35 timer.

 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.

Hvem udbyder kurset

Kurset vil blive udbudt gennem landbrugsskolerne, dyrlægepraksisser og rådgivningscentrene. Fødevarestyrelsen vil offentliggøre en oversigt over godkendte kursusudbydere på deres hjemmeside.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til kurset, kan du kontakte Fødevarestyrelsen på 72 27 69 00 eller Rikke Ingemann Svarre hos SEGES Svineproduktion på 87 40 43 90.