18. september 2018

Normændring: Reducér fosfor uden produktionstab

Forsøg fra SEGES Svineproduktion har vist, at man kan nedsætte mængden af mineralsk fosfor i slagtesvinefoder uden produktionstab. Derfor er det blevet besluttet at ændre normen for fordøjeligt fosfor.

Ved at tilsætte 250% fytase kan man i typisk færdigfoder udelade cirka 1,5 gram mineralsk fosfor per foderenhed, fordi fytasen frigiver den naturlige fosfor i foderet. Og det uden, at der er faldende produktivitet eller sundhed. Det viser nye resultater fra SEGES Svineproduktion. Med denne viden i hånden er det derfor blevet besluttet af Normudvalget at ændre normen for fordøjeligt fosfor i foderet.

I 2020 må indholdet af fosfor ikke overstige 35 kg per hektar i ikke fosforfølsomme områder. En konsekvens af den nye miljøregulering er, at grænsen er 30 kg allerede i den kommende gødningssæson 2018/19 for de ca. 22 % af landsbrugsjorden som er karakteriseret som fosforfølsomme områder. Blandt andet derfor er resultatet af forsøget utrolig vigtigt.

Med den nye miljøregulering er der også en positiv sideeffekt. Det er nemlig tilladt af tildele op til 170 kg kvælstof per hektar fra gyllen mod tidligere 120-140 kg – hvis blot man reducerer fosforindholdet i foderet.

”De nye regler giver nogle muligheder for at spare tid og penge, så længe man holder sig inden for grænserne. Ved at bruge gylle fra egen produktion kan man spare på både indkøb af handelsgødning og transportomkostninger på at køre gyllen længere væk,” siger Per Tybirk, som er chefforsker i SEGES Svineproduktion.

Ny norm giver billigere foder og sparer penge i marken

Med den nye viden er normen for fordøjeligt fosfor sænket fra 2,5 til 2,3 gram pr. FEsv for besætninger med foderforbrug som landsgennemsnittet.

Bruger du både ny norm og høj dosis fytase, bliver foderet et par kroner billigere pr. slagtesvin. Desuden får du mulighed for at gøde op til 170 kg kvælstof pr. ha uden at ramme fosforloftet på 35 kg.

Dette sparer indkøb af handelsgødning – og omkostninger til transport af gylle til naboer. Den samlede gevinst i stald og mark er typisk ca. 5 kr. pr slagtesvin i forhold til at bruge de nuværende normtal for fosfor i gødningen. Den præcise gevinst afhænger dog af de aktuelle omkostninger ved at udbringe gylle hos naboerne.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.