19. september 2018

Positive resultater For zink-alternativer

SEGES Svineproduktion har testet fire fodringskoncepter som alternativ til medicinsk zink til smågrise. To af koncepterne viste positive resultater, men koster 7 kroner ekstra per gris.

Senest i sommeren 2022 vil det være forbudt at bruge medicinsk zink, som i dag bliver brugt til forebyggelse af fravænningsdiarré hos smågrise. Derfor arbejder SEGES Svineproduktion på at finde holdbare løsninger, som har samme eller måske endda bedre effekt.

”Vi forventer ikke at finde et nyt tryllepulver, som bare lige kan erstatte zink. Løsningen skal findes ved at sikre en problemfri fravænning, samt at introducere nye og gode rutiner inden for management, sundhedsstyring, foder mv.,” siger Lisbeth Shooter, som er fagchef i SEGES Svineproduktion. 

Senest har SEGES Svineproduktion afsluttet en test af fire alternative fodringskoncepter fra fire leverandører hhv. Trouw Nutrition, Vitfoss, Evonik og FRAmelco. Og her er der positive takter at spore:

”To af koncepterne har klaret sig rigtig fint. Konceptet fra Trouw Nutrition gav både færre diarrétilfælde og bedre produktivitet, mens konceptet fra Vitfoss var på niveau med den gruppe, der fik medicinsk zink,” siger Lisbeth Shooter.

Dyre alternativer

Det kan dog vare noget tid, før der er reelle alternative og konkurrencedygtige løsninger til medicinsk zink. Nye tests skal afklare, hvilke kombinationer i fodersammensætningen der giver mest mening at forfølge.

”Fælles for flere af koncepterne var blandt andet et lavt indhold af protein i starten af vækstperioden, brug af organiske syrer og reduceret calciumindhold. Det er alle faktorer, som i tidligere undersøgelser har vist reduceret forekomst af diarré. I denne test var det ikke muligt at konkludere, hvilke elementer i koncepterne, der havde – eller ikke havde – effekt på produktivitet og diarré. Så det skal vi arbejde videre med,” forklarer Lisbeth Shooter.

Desværre er de to velfungerende koncepter dyre: Omkring 7 kroner ekstra per smågris – set i forhold til at bruge medicinsk zink. Ved en årlig produktion af ca. 32 mio. smågrise, svarer det til en øget omkostning på 225 mio. kr. per år. 

”Så den konkurrencedygtige løsning er endnu ikke fundet. Men det er et stort skridt på vejen, og vi skal nok nå i mål. Men det kræver hårdt arbejde og fortsat fokus. Desuden skal de mulige løsninger være så gennemtestet, at der er sikkerhed for, at det fungerer generelt og bredt i alle besætninger før end, at vi i erhvervet er klar til endelig udfasning af medicinsk zink,” slutter Lisbeth Shooter.

Fakta

Det seneste år er zinkforbruget faldet 136 tons, fordi foderfirmaerne har reduceret zinkdoseringen i slagtesvinefoderet. Det svarer til 11 % fald i totalt zinkforbrug hos svin. Det er bl.a. som følge af en test med lav zinkdosis i foder til slagtesvin, hvor der samtidig var tildelt høj fytase-dosis. Her påviste vi, at man kan nøjes med at tilsætte 40 ppm zink til foderet uden negativ effekt på produktivitet og sundhed.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.