I årets analyse havde kun en enkelt ud af de 19 prøver fra pløjede marker spor af aksfusarium.
”Der er ingen tvivl om, at den tørre vækstsæson har haft store konsekvenser for landmændene. Men den har til gengæld betydet, at der har været meget få spor af toksiner i årets hvedehøst,” fortæller Ghita Cordsen Nielsen fra SEGES Planteinnovation.
Der er analyseret for toksinerne DON (deoxynivalenol) og ZEA (zearalenon). I fire prøver blev indholdet af HT-2 og T-2 også undersøgt, men disse toksiner blev ikke påvist. DON blev kun påvist i en enkelt prøve med 110 ug/kg, mens ZEA ikke blev påvist. Prøverne er udtaget ved høst. Markerne er høstet meget tidligt nemlig i perioden 19. juli til 9. august, og 20 af de 23 forsøg er høstet i juli. Tidligere undersøgelser har vist, at toksinindholdet kan stige ved sen høst som følge af ustadigt vejr. Vejrforholdene under blomstring har dog større betydning end høstdatoen.
Godt for grisene
Svin er den husdyr-art, der er mest følsom overfor de hyppigst forekommende Fusarium-toksiner, heriblandt DON, ZEA og FB1.
”Hundyr er generelt mere følsomme end handyr. Symptomer og produktionsmæssige konsekvenser af Fusarium-forgiftning afhænger dels af, hvilket/hvilke toksiner, der er tale om og i hvor høj koncentration samt hvor længe, dyret indtager det inficerede foder. Derfor er årets resultat af toksiner i hveden godt nyt for grisene,” siger Else Vils fra SEGES Svineproduktion.
Nedenfor er indholdet af DON i pløjede marker fra de senere år sammenstillet.