Det kan måske lyde en smule ulækkert, det med fæces-transplantation. Men ikke desto mindre indeholder fæces, eller afføring, fra sunde og raske grise mange gode bakterier som muligvis kan virke sundhedsfremmende på den nyfødte pattegris.
”Med den nye strategi fra SEGES Svineproduktion har vi sat som mål at producere bæredygtige grise uden brug af medicinsk zink samt med et lavt antibiotikaforbrug. En forudsætning for dette er at fravænne sunde og robuste pattegrise. Fæces-transplantation er blevet en ny behandlingsform for mennesker med alvorlige tarmlidelser og derfor vil vi undersøge, om det er muligt at forbedre tarmsundheden hos nyfødte pattegrise ved transplantere sund og god mikroflora fra raske grise,” siger Nicolai Rosager Weber, som er specialkonsulent i SEGES Svineproduktion og fortsætter:
”Vi vil gerne bidrage til udvikling af nye behandlingsmetoder for at fremme en mere bæredygtig svineproduktion. Ved vores partnerskab med internationalt førende forskere på Københavns Universitet sikrer vi at nye og innovative løsninger som udvikles til humant medicin ligeledes bliver testet i den danske svineproduktion,” siger han.
Fra laboratorie til stalden
Første del af projektet bliver gennemført under laboratorieforhold på Københavns Universitet. Anden del af projektet vil blive gennemført i danske svinebesætninger.
”Det er vigtigt at påpege at der ikke vil blive flyttet gødningsmateriale mellem besætninger som kunne bryde smittebeskyttelsen. Ligeledes vil transplantationen foregå rektalt og ikke oralt, da det under dansk lovgivning ikke er lovligt at fodre grise med gødning,” siger Nicolai Rosager Weber.
Projektet løber frem til 2021.