22. november 2018

Tysk ønske om dansk løsning med lokalbedøvelse før kastration

På Eurotier var der opfordring fra forskere fra såvel den veterinære som den humane side til i Tyskland at lade tyske landmænd få mulighed for at anvende den danske model for lokalbedøvelse før kastration.

I Tyskland kæmper de stadig for en løsning med lokalbedøvelse før kastration, som danske svineproducenter nu indfører via Danish Produktstandard. Det var det klare budskab, da dyrlæge Lotte Skade fra SEGES Svineproduktion deltog i en debat om udfordringer med lokalbedøvelse før kastration på Eurotier. Både forskere fra den veterinære og humane side var fortalere for en løsning med lokalbedøvelse, som de vurderer, er den bedste løsning for dyrevelfærden samlet set. Fra den humane side blev det fremhævet, at man så vidt muligt anvender lokalbedøvelse til kirurgiske indgreb for at undgå risikoen og de øvrige komplikationer, der kan være ved totalbedøvelse. Og fra alle sider lød der opfordring til at anerkende den danske model med lokalbedøvelse i Tyskland.

Det er den særlige formulering om smertefri kastration i den tyske dyrevelfærdslovgivning, der lige nu forhindrer en løsning med lokalbedøvelse i Tyskland. De tyske myndigheder tolker kravet om smertefri kastration, som en løsning, hvor grisen er uden bevidsthed. Derfor er det løsningen med fuld bedøvelse med brug af Isofluran, som nogle af de tyske politikere har fokus på i Tyskland.

Kravet om kastration med bedøvelse skulle være trådt i kraft 1. jan 2019 i Tyskland. Men det ser ud til, at der er politisk flertal i Tyskland for at udskyde kravet om kastration med bedøvelse  i 2 år med henblik på at finde en løsning på den fastlåste tyske situation. Men selv med en udskydelse af tidsfristen på 2 år er de tyske svineproducenter under stærkt pres for at finde en løsning, der kan leve op til det særlige tyske lovkrav.

Det tyske QS-system har godkendt den danske løsning med lokalbedøvelse inden kastration, og derfor får situationen i Tyskland ikke direkte betydning for afsætningen af svinekød og smågrise til det tyske marked.