26. november 2018

Liste over udbydere af kursus til besætningsansvarlige

Fra og med juli i år skal besætningsansvarlige, der ikke i forvejen har en landbrugsuddannelse, gennemføre et kursus i dyrevelfærd, før de må overtage det daglige ansvar for pasning af dyrene. Se listen over kursusudbydere.

HVEM SKAL HAVE EN UDDANNELSE?

Kravet om uddannelse gælder den, der har det daglige ansvar for pasning af dyrene. Det gælder altså ikke nødvendigvis den, der rent praktisk passer dyrene, men den, der har det overordnede ansvar for, at dyrene passes på forsvarlig vis. I mange tilfælde vil det være ejeren selv. 

Kravet om uddannelse gælder kun besætningsansvarlige, der ikke i forvejen har gennemført en landbrugsuddannelse eller en tilsvarende uddannelse som f.eks. dyrlæge eller agronom i husdyr. Det vil sige, at alle personer med en landbrugsuddannelse eller tilsvarende er undtaget kravet. 

MULIGHED FOR DISPENSATION

I særlige situationer kan man ansøge om dispensation fra uddannelseskravet på baggrund af relevant erhvervserfaring. Det kunne være, hvis man ønsker, at en person, der gennem længere tid har arbejdet på bedriften, overtager ansvaret for besætningen. For eksempel hvis ejeren på grund af alder eller sygdom ønsker at trække sig tilbage og overdrage ansvaret til en medarbejder, der er fortrolig med besætningen.

Udenlandske medarbejdere kan ansøge om anerkendelse af uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i hjemlandet. Ansøgning skal sendes direkte til Fødevarestyrelsen eller der kan ansøges via www.businessindenmark.dk

HVORNÅR GÆLDER KRAVET OM UDDANNELSE? 

Kravet om uddannelse kommer til at gælde fremadrettet. Det betyder, at personer, der for første gang ansættes som besætningsansvarlige fra og med den 1. juli 2018, som udgangspunkt skal have en uddannelse. Det betyder også, at personer, der allerede er ansat som besætningsansvarlige inden 1. juli 2018, ikke vil være omfattet af krav om uddannelse.