11. december 2018

Nye regelsæt fra SPF-systemet

Der er blevet ryddet op i reglerne for SPF-systemet. Det skal sikre, at misforståelser undgås. Samtidig er der to indholdsmæssige ændringer.

I denne uge får alle svineproducenter, som er en del af SPF-systemet, brev med nye statusetiketter for 2019. Samtidig bliver der i brevet fortalt om flere regelændringer og præciseringer i de eksisterende regel-sæt.

”Der er mange regler at forholde sig til. Og vi ved, at der indimellem kan opstå lidt forvirring omkring, hvordan man skal tolke de enkelte regler. Derfor har vores regelsæt for SPF-besætninger gennemgået en revidering og omskrivning, så vi i fremtiden forhåbentlig kan undgå tvivlsspørgsmål,” siger Bjørn Lorenzen, afdelingsleder i Sundhedsstyringen i SEGES.

To konkrete regelændringer

Udover gennemskrivning af regelsættet, er der også kommet to nye regelændringer for 2019.

Den ene er i afsnittet om røde SPF-besætninger. Ændringen betyder, at røde besætninger godt kan få dispensation til være rød besætning, selvom der er en mindre hobbybesætning inden for 500 meters radius.

”Tidligere var det sådan, at man i princippet ikke kan være rød SPF-besætning, hvis ens nabo har grise inden for 500 meters radius. Men vi må også erkende, at det i langt de fleste tilfælde ikke er en reel risiko. Man skal blot søge Sundhedsstyringen om dispensation, hvis der er en hobbybesætning inden for 500 meters radius (fra 2020 1.000 meters radius),” siger Bjørn Lorenzen.

Den anden ændring er punktet om, at nye praktiserende svinedyrlæger skal på kursus hos Sundhedsstyringen inden for det første halve år. Dette er nu blevet ændret til senest efter et år.

”Da reglen blev lavet i sin tid, var der større udskiftning af svinedyrlæger. Det er der ikke længere, og det giver derfor ikke mening at holde to kurser om året. Derfor har vi ændret reglen, så man som ny dyrlæge i en svinepraksis blot skal på SPF-kursus inden for et år,” siger Bjørn Lorenzen.

Nyt ”Appendiks F”

Udover regelændringerne er der kommet et nyt appendiks til reglerne, nemlig ”Appendiks F”, som handler om pendulkørsel. Pendulkørsel betyder, at en godkendt SPF-bil kører frem og tilbage mellem to besætninger flere gange uden at blive vasket.

”Reglerne har i mange år været sådan, men har de seneste år ikke fremgået af SPF-Sundhedsreglerne. Derimod har de været en del af de godkendte SPF-Transportørers regelsæt. Nu fremgår reglerne igen af begge regelsæt. Det er rimeligt, da I som besætningsejere også skal have mulighed for at vide, hvilke regler der gælder for jer,” forklarer Bjørn Lorenzen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.