11. januar 2019

4 tips: Sådan får du pattegrisene ind i hulen

Du hæver pattegriseoverlevelsen ved at få de grisene til at bruge hulen hurtigt efter faring. Litteraturstudie fra SEGES Svineproduktion giver fire forslag til, hvordan man får pattegrisene til at bruge hulen.

Grise foretrækker at ligge ved soen de første døgn, og først dag 3 efter faring benytter ca. halvdelen af grisene hulen. 

Men for at hæve pattegriseoverlevelsen, er det optimalt at få grisene til at bruge hulen så hurtigt som muligt efter faring. Samtidig vil en tidlig brug af en opvarmet hule sikre grisene et optimalt nærmiljø (varme) og det vil give god mulighed for at sikre en optimal temperatur for soen (lavere). SEGES Svineproduktion har gennemført et litteraturstudie - altså en gennemgang af andres forsøg på området - som giver fire forslag til, hvordan man kan få pattegrisene ind i hulerne.

”Vi ved, at det kan være en udfordring at få pattegrisene til at bruge hulen de første dage. Men det øger risikoen for, at de enten bliver kolde eller klemt,” siger Lisbeth Ulrich Hansen fra SEGES Svineproduktion, som står bag litteraturstudiet.

Forsøg har vist, at der ikke er entydig gevinst af at træne grisene i brug af hulen. Desuden er det uklart hvad lys i hulen betyder. Derimod tiltrækkes grise til hulen hvis:  

  • Der er en anden gris i hulen (noget at ligge op ad)
  • Der lugter af sekreter fra soens hud (ikke lugt fra urin, fostervæske eller mælk)
  • Når der er so- og griselyde
  • Der er bløde overflader

Flere af de ting, der anbefales i andres resultater, er det, der vil blive taget udgangspunkt i, når SEGES Svineproduktion arbejder videre med forsøg på dette område.