7. marts 2019

Udvikling af vaccine mod fravænningsdiarré

Kan man udvikle en vaccine mod fravænningsdiarré? Det skal et nyt stort forskningsprojekt undersøge.

SEGES Svineproduktion er sammen med Københavns Universitet og vaccinefirmaet AdaptVac i gang med et nyt stort forskningsprojekt. Målet er at udvikle en helt ny type vaccine, som kan bruges mod fravænningsdiarré hos smågrise. Projektet bliver støttet af InnovationsFonden med 11 mio. kroner.

"Hvis det lykkedes at udvikle denne vaccine og den kommer til at virke, som vi regner med, så vil det betyde fald i antibiotikaforbrug og endnu højere sundhed hos grisene," siger Poul Bækbo fra SEGES Svineproduktion.

Hans rolle er at stå i spidsen for at teste vaccinen ude i besætninger, når den tid kommer. 

Moderne vaccinetype

Den nye vaccine bygger på en helt ny måde at udvikle vacciner på. Konkret har forskere ved Københavns Universitet udviklet et nyt princip for vacciner, som snyder immunsystemet til at tro, at det udsættes for en virusinfektion, hvilket resulterer i meget stærke immunresponser.

I sammenligning med traditionelle vacciner forventes de nye vacciner derfor at give markant bedre beskyttelse. Foreløbigt har den nye vaccineteknologi været testet med succes imod sygdomme, der er vigtige hos mennesker, og nu skal den afprøves i grise.

Der findes allerede vacciner imod e. coli og lawsonia. Målet for projektet her er derfor at lave en vaccine, der efter bare en enkelt injektion beskytter grisene hele livet mod tre forskellige bakterielle infektioner, så man kun skal håndtere grisene én gang 

Mød folkene bag projektet i filmen her.