22. marts 2019

Kontrol af transportbiler: Beviser behovet for DANISH

Fødevarestyrelsen konkluderer i en ny rapport, at for mange svinetransporter ikke er vasket tilstrækkeligt, når de kommer til Danmark. Rapporten er blot et bevis på, at der fortsat er et stort behov for vask og desinfektion ved grænsen.

Fødevarestyrelsen har i 2018 gennemført en stikprøvekontrol af udenlandske svinetransporter, som kommer til Danmark. Resultatet af undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 biler ikke er tilstrækkeligt rengjort. Fælles for størstedelen af de undersøgte biler var, at de blev stoppet og undersøgt, før de kørte ind i vaskehallen – og derfra sendt retur til den anden side af grænsen.

”Rigtig mange af sanktionerne i Fødevarestyrelsens kontrolkampagne er givet ved grænsen, hvor biler må vende om, fordi de ikke er rene nok ved ankomst til Danmark. Kontrollen viser endnu en gang, at vi ikke kan forvente, at EU-reglerne overholdes af alle transportører. Det understreger desværre behovet for, at vi som erhverv bliver nødt til at lave ekstra foranstaltninger for at sikre Danmarks høje niveau af smittebeskyttelse,” siger Bent Nielsen, afdelingschef for Veterinær- og Kvalitetsforhold i SEGES og fortsætter:

”Da vi fik færden af, at flere ikke overholder de strenge, men nødvendige krav til smittebeskyttelse, indførte vi i erhvervet ekstra kontrol før vaskehallerne,” siger han.

Tjek ved samlesteder

Udover at undersøge de biler, som kommer til vaskehallerne, har Fødevarestyrelsen undersøgt biler ved samlesteder. Her vurderede Fødevarestyrelsen, at 19 ud af de 50 undersøgte lastbiler, ikke var rengjort tilstrækkeligt.

”Det er selvfølgelig alt for højt. Når det er sagt, så skyldes det især, at myndighederne nok har været mere ambitiøse i deres undersøgelser. Vi fokuserer primært på selve transportkassen, rampen og det ydre. Styrelsen har også undersøgt bilernes underside osv.," siger Bent Nielsen og tilføjer:

"Vi har ikke uanede ressourcer og har valgt at fokusere på de områder, hvor der er direkte kontakt med grisene og dermed den væsentligste risiko for smitte,” siger han.

Strammere regler i EU

I forbindelse med rapporten har Fødevarestyrelsen varslet, at de vil gå i dialog med EU-medlemslandene om at stramme reglerne for vask af svinetransporter.

”Lovgivningen påpeger, at svinetransporter skal rengøres umiddelbart efter endt transport. Derfor glæder det mig, at Fødevarestyrelsen vil gå i dialog med de andre EU-medlemslande for at sikre, at bilerne er rene, når de kommer til Danmark,” slutter Bent Nielsen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.