21. maj 2019

Avl: En tur rundt om bordet giver ny viden

Repræsentanter fra SEGES Avl & Genetik, som står bag udviklingen af DanBred-genetik, har været til ”Pig Breeders Round Table”. Det giver ny inspiration til udviklingen af DanBreds avlsprogram.

SEGES Avl & Genetik arbejder for, at DanBreds avlsprogram konstant udvikler sig og giver øget indtjening for svineproducenterne. For at holde trit med, hvad der er ”hot topics” rundt om i verden, deltager SEGES Avl & Genetik i Pig Breeders Round Table, hvor førende eksperter og avlsselskaber fra hele verden er med. Pig Breeders Round Table afholdes hvert andet år på University of Kent i Canterbury.

”Det er vigtigt, at vi er opdateret på internationalt niveau. Og her spiller netop Pig Breeders Round Table en stor rolle. Over de to dage konferencen varer, får vi diskuteret vores viden med andre, som arbejder med det samme stof. Så ved at være med får vi nye idéer til udvikling af vores avlsarbejde med hjem,” siger Bjarne Nielsen, som er chefforsker i SEGES Avl & Genetik.

Han bliver suppleret at Lizette Vestergaard Pedersen, som er avlskonsulent  i SEGES Avl & Genetik, som var med på dette års konference:

”Ved at være med hører vi om problemstillinger og den nyeste viden indenfor området, således vi altid kan udvikle os, men også sikrer, at vi leverer det bedste avlsarbejde. Derudover, giver det os inspiration til vores udviklingsarbejde med DanBred avlsprogrammet og muligheden for at netværke med forskellige forskningsinstitutter,” siger hun.

Ny teknologi i avlsarbejdet

På årets Pig Breeders Round Table var et af de helt store emner nye teknologier i stalden. Et af dem handlede om brug af kameraer til identifikation af grises adfærdsmønstre.

”Der er et stykke vej endnu i forhold til at kunne bruge denne teknologi. Men det er helt klart noget, vi vil holde øje med, så vi kan rykke på det, når det kommer til at virke i praksis,” siger Bjarne Nielsen.

Et andet stort emne var, ikke overraskende, arbejdet med at lette Co2-aftrykket i griseproduktionen. Her var der to oplæg, hvor budskabet stod klart: Vi skal alle blande os i diskussionen omkring klimaændringer, så vi kan optimere svineproduktionen.

Konkurrenter, men …

Både Bjarne Nielsen og Lizette Vestergaard Pedersen holdt oplæg på konferencen. Det ene handlede om sociale interaktioner mellem grise og dets indflydelse på tilvækst samt et indlæg om betydningen af indavlsdepression på DLY-krydsninger.

Og nu er det helt store spørgsmål: Hvorfor deler vi ud af vores faglige viden til vores konkurrenter?

”Der er ikke noget hemmeligt i det, vi fortæller. Vi deler f.eks. ikke strategier og forretningsplaner. Den viden, vi præsenterer, er fra udviklingsarbejdet, som vi i forvejen publicere videnskabeligt. Det er altså en god måde at få noget feedback og diskussion om det arbejde, vi laver – samtidig med, at vi også får ny viden med hjem,” siger Bjarne Nielsen.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.