10. oktober 2019

Vi har givet antibiotikaforbruget én på trynen

Ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer Svineproduktion sætter fokus på, at Danmark har det laveste antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen, når vi sammenligner os med de øvrige europæiske lande, der har en stor griseproduktion.

Hver dag arbejder danske svineproducenter på at nedsætte forbruget af antibiotika i deres produktion. Og her er der virkelig noget, vi kan være stolte af: Danmark har nemlig det laveste antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen, når vi sammenligner os med øvrige europæiske lande med en betydelig svineproduktion.

”Jeg er utrolig stolt over at være svineproducent i Danmark. Og jeg er stolt over det arbejde, I hver dag gør, for at have fokus på at holde antibiotikaforbruget så lavt som muligt. Det har nemlig virket, og det er utrolig flot,” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Storstilet kampagne til danskerne

Resultaterne af danske svineproducenters indsats for at sænke antibiotikaforbruget danner grundlag for en ny kampagne, som i disse dage ruller ud i landets aviser og på Facebook. 

”En ting er, at vi selv og offentlige instanser kender tallene. Men vi skal også huske at fejre vores succeser med resten af Danmark. Og det gør vi med denne kampagne under overskriften: ”Vi har givet antibiotikaforbruget én på trynen”,” siger Erik Larsen.

Målrettet indsats

Grunden til at danske svineproducenter har succes med at sænke antibiotikaforbruget skyldes flere ting. Det skyldes ikke mindst en tidlig og effektiv indsats fra landmænd og dyrlæger kombineret med en restriktiv antibiotikapolitik. I Danmark er vi gode til at målrette behandlingen og dermed minimere forbruget af antibiotika – samtidig med, at vi har et unikt sundhedssystem, det såkaldte SPF-system, der holder danske grise fri for en lang række sygdomme.  

Tilbage i 1998, længe før resten af EU fulgte trop, indførte vi i Danmark et frivilligt forbud mod anvendelsen af vækstfremmere. Vi har også udfaset brugen af tre typer antibiotika – fluorquinoloner, cephalosporiner og colistin - som er kritisk vigtige antibiotikatyper til behandlingen af mennesker.  

”Der er altså ikke noget at sige til, at Danmark fremhæves som et foregangsland i international sammenhæng,” siger Erik Larsen.

Nedgangen i antibiotikaforbrug bliver også fremhævet i den seneste DANMAP-rapport, som udkom i september. DANMAP-programmet har siden 1995 overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark, og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier i dyr, mennesker og fødevarer. DANMAP-rapporten er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.

I årets DANMAP-rapport bliver det fremhævet, at den nedadgående trend for antibiotikaforbruget til danske dyr er fortsat for femte år i træk.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.