11. oktober 2019

EAAP 2019: Avl henter ny viden hjem

Repræsentanter fra SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik, har været på kongres for at dele og hente nye-ste erfaringer om genetik og svineavl.

Den årlige europæiske EAAP-kongres er netop afholdt i Gent, Belgien. EAAP er en europæisk forening af forskere og privatansatte med interesse for husdyrproduktion. Den europæiske kongres er altid velbesøgt med deltagere fra hele verden. I år var ingen undtagelse. Der var mere end 1400 deltagere.

”På kongressen var der stort fokus på svineavlens betydning for svineproduktionen. Svineproduktionen foregår i de fleste lande ved krydsningsproduktion, hvor flere racer krydses sammen. Avlsarbejdet sker derimod typisk i renracede populationer. Flere indlæg handlede om, hvordan vi bedst udnytter avlsfremgangen og får den ud at virke i krydsningsproduktionen,” siger Bjarne Nielsen, chefforsker i SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik, som står bag DanBreds avlsprogram.

Ifølge ham handlede mange indlæg om, hvordan det vil være muligt at inddrage informationer fra krydsningsdyr i avlsarbejdet. 

”Resultaterne fra de fleste indlæg tog udgangspunkt i teoretiske computerberegninger. Flere beregninger viste, at det vil være gavnligt at inddrage informationer fra krydsningsdyrene, når der skal udvælges avlsdyr i avlspopulationerne. Det er vores opfattelse, at flere af disse resultater fra computerberegninger er lidt for optimistiske i forhold til en mere praktisk anvendelse,” siger han.

Brug af genomisk information

Et andet område, som havde stor fokus på kongressen, var anvendelsen af genomisk information. Ved genomisk information udtages dna-prøver af relevante dyr. Metoden anvendes nu rutinemæssigt i de fleste større avlsselskaber.

”Efterhånden som antallet af dna-testede dyr vokser, er det muligt at beregne en mere præcis indavlsgrad på baggrund af dna-analyserne. Alle dyr har to gensæt. Et fra faderen og et fra moderen. Hvis en dna-test af et dyr viser, at de to gensæt er meget ens, antages dyret at være mere indavlet, end hvis de to gensæt er forskellige. Den store anvendelse af dna-testede dyr i avlsprogrammet betyder ligeledes, at vi bliver bedre til at beregne det genetisk potentiale i vores unge avlsdyr. I DanBred, hvor vi har brugt dna-tests på alle avlskandidater de seneste år, følger vi spændt med i udviklingen af dna-teknologien, som vi hele tiden bliver klogere på,” siger Bjarne Nielsen.

Sociale grise

SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik, delte også deres nyeste resultater fra et større projekt, som har undersøgt effekten af sociale interaktioner imellem grise i relation til daglig tilvækst.

”Ved at avle for grise, som påvirker hinanden positivt i relation til daglig tilvækst, vil vi kunne forbedre slagtesvinets daglige tilvækst og få grise, der er bedre tilpasset produktionsmiljøet, hvor grisene går sammen i grupper.”, siger Lizette Vestergaard Pedersen, konsulent i SEGES Svineproduktion, Avl & Genetik, og fortsætter: 

”Vi har udviklet en metode, som tager højde for grisens genetiske anlæg til at få sine stifæller til at vokse. Der var ingen tvivl om, at mange var interesserede i dette emne. Dette projekt har været undervejs længe, men resultaterne er rigtig lovende, og vi forventer, at avl for sociale grise i relation til daglig tilvækst vil bidrage med ekstra avlsfremgang for daglig tilvækst,” afslutter Lizette Vestergaard Pedersen.