Sidste år blev der strammet op på lovkrav til dokumentation af halebid for at måtte halekupere. Resultatet af en kontrolkampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i efteråret hos 200 svineproducenter, viser, at to ud af tre har styr på reglerne. I rapporten fremgår det bl.a. at:
”Hovedparten af de kontrollerede besætninger overholder de nye regler, og flere af de kontrollerede besætninger har vist forståelse for formålet med de nye regler.”
Det glæder sektordirektør i SEGES Svineproduktion, Christian Fink Hansen:
”Reglerne om risikovurdering af stadigvæk nye, og kan godt være en smule uoverskuelige og indeholder flere elementer. Derfor synes jeg egentlig, at det er en god start. Og jeg tror på, at alle vil få styr på det,” siger han.
SEGES Svineproduktion har lavet flere hjælpeværktøjer, som trin for trin hjælper på vej i forhold til blandt andet at registrere tilfælde af halebid, lave risikovurdering og efterfølgende en handlingsplan.
”For at opfylde kravet om dokumentation for et behov for halekupering, kræver det, at du gennemgår en række områder i stalden. Og er der steder, der er udfordringer eller problemer, som kan give halebid, skal du lave en handlingsplan, der kan rette op på det. Det skal sikre, at du på sigt kan fjerne behovet for at halekupere. Alle skabeloner, guides og tjeklister ligger på vores hjemmeside og inden længe kommer vi også med en app, som hjælper svineproducenter godt på vej,” siger Christian Fink Hansen.
I videoen ”Hele eller halve haler” er arbejdet med bl.a. risikovurdering og andre tiltag illustreret som et spil.