23. juni 2020

Nye tal: pattegriseliv forbedrer overlevelsen i farestalden

De senest indsamlede tal fra PattegriseLIV 2.0 viser, at det hjælper at sætte overlevelsen i farestalden på dagsordenen. Rådgivning er det, som har hjulpet Volsgaard Agro med at mindske pattegrisedødeligheden.

PattegriseLIV 2.0, som startede i december 2019, har allerede givet gode resultater med flere overlevende i farestalden. Det viser tal fra første kvartal af 2020 indsamlet fra de medvirkede besætninger. Bjørn Klokmose er driftsleder på Volsgaard Agro i Ørnhøj. I 2019 døde 16% af grisene i farestalden.

Driftsleder på Volsgaard Agro Bjørn Klokmose fortæller, at de via rådgivning om bemanding i aftentimerne på de dage, hvor der er flest faringer, har kunne sænke pattegrisedødeligheden.

Nu er dødeligheden faldet til 10% i forbindelse med besætningens deltagelse i PattegriseLIV 2.0. Her har rådgivningen om at sætte medarbejdere på arbejde mandag og tirsdag aften, hvor der er flest faringer, givet flere overlevende grise. 

- Tidligere kom vi ofte på arbejde tirsdag og onsdag morgen og fandt en del klemte patte-grise, som ikke havde overlevet natten. Vi kunne have op til 20 klemte pattegrise på en uge. Derfor anbefalede Kasper Gade Panduro, som er rådgiver hos SvineRådgivningen, os til at sætte bemanding på i de tidsrum, hvor der er flest faringer, fortæller Bjørn Klokmose.

Med den ændrede bemanding har det været mulighed for medarbejderne at holde bedre øje med faringerne, og lukke grisene ind i hulerne ved fodring, så de undgik, at grisene blev klemt af soen.

Samlet tal for dødeligheden

De gode tal for en lavere dødelighed er Volsgaard Agro ikke alene om. Flere besætninger har allerede i første kvartal af 2020 reduceret pattegrisedødeligheden. Desværre har andre også øget dødeligheden. Summa summarum er, at den totale pattegrisedødelighed i gennemsnit er reduceret med 0,7 % i første kvartal af 2020.

- Selvom tallet ikke lyder af meget, så håber vi på, at den samlede effekt vil kunne mærkes, når vi får opgørelserne fra besætningernes produktion i andet kvartal af 2020. Vi ved, at medarbejderne ud i besætningerne arbejder benhårdt på at få flere grise til at overleve, men det er et langt og sejt træk, lyder det fra Dorthe Poulsgård, projektleder for PattegriseLIV.