18. november 2020

Vær varsom med PRRS-vacciner

Bruger man PRRS MLV-vacciner, bør man følge myndighedernes retningslinjer.
Brugen af modificerede levende vacciner mod PRRS i Danmark har været i kraftig vækst de seneste år. Men det anbefales at tænke sig om en ekstra gang, inden man bruger PRRS MLV-vacciner (levende PRRS-vacciner). Blandt andet anbefalede Den Europæiske Veterinære Lægemiddelkomite for Medicin til Dyr tilbage i december 2019, at dyrlæger og landmænd ikke anvender forskellige MLV PRRSV-vacciner samtidig. Hensigten er at mindske risikoen for, at de rekombinerer til nye vira.

”Som branche råder vi griseproducenterne til at være varsomme med at bruge PRRS MLV-vacciner. Men skulle de alligevel blive brugt, bør myndighedernes retningslinjer følges,” siger sektordirektør i SEGES Svineproduktion, Christian Fink Hansen.

Det var netop brugen af to forskellige levende PRRS-vacciner inden for kort tid i den samme besætning, som skabte en ny PRRS-variant i sommeren 2019. Den ene PRRS-vaccine, Suvaxyn PRRS MLV, har siden været suspenderet men denne suspension er ophævet i oktober 2020.