6. januar 2023

Podcast-serie  om influenza

I fire podcasts stiller SEGES Gris skarpt på influenza A-virus i grisebesætninger. En forsker og en dyrlæge gør dig klogere på, hvad influenza er, hvordan man håndterer smitten i besætningerne, og hvordan man undgår smitte fra mennesker til grise og omvendt.

Vi er trådt ind i influenza-sæsonen. Arbejder du i en grisebesætning, er du sikkert allerede klar over, hvilke forholdsregler du skal tage, når det kommer til at undgå at smitte dyrene med influenza. I en ny podcast-serie har forskeren Pia Ryt-Hansen fra Københavns Universitet og dyrlæge fra Porcus Gerben Hoornenborg svaret på, hvad influenza-virus gør ved grisene, hvordan vi forebygger smitte, og hvilke udfordringer man kan møde ved cirkulation af influenza i besætningen.

Udviklingen af influenza hos grise

Pia Ryt-Hansen er med i den nationale overvågning af influenza i grise i Danmark. 

”Den første influenza-type så vi i Danmark i 1981. Det var H1N1-virus, som stammede fra fugle. Den tilpassede sig til grise i udlandet, og kom ind over grænsen. Hernæst cirkulerede den i nogle år som den eneste type i Danmark. I 1990’erne så vi H3N2-virus, som kom fra en human influenzapandemi i Hong Kong. Den virus tilpassede sig grise. I starten af år 2000 blandede disse to typer virus sig, hvilket resulterede i en H1N2 virus. Det er den type, som vi ser i størstedelen af de danske besætninger i dag,” fortæller hun.

1. afsnit: Den historiske udvikling i influenza-smitte

Oftest problemer omkring fravænning

Ifølge Gerben Hornenborg er det mest ved nyfravænnede grise, at man ser de største problemer ved en influenzasmitte.

”Der hvor vi ser de fleste problemer, er sidst i farestalden eller først i klimastalden – så lige efter fravænning. Her ser man grise, der nyser, snøfter, har snot i næsen og røde øjne. Efterfølgende kan der komme problemer med hjernebetændelse, ledbetændelse og andre sekundære symptomer,” forklarer han.

Vaccine og god hygiejne

For at nedsætte risikoen for at få smitten ind i besætningen, er det vigtigt, at ejer og medarbejdere selv er vaccinerede mod influenza, da de ellers kan smitte besætningens grise. Hvis smitten er kommet ind i besætningen, er intern smittebeskyttelse en vigtig del af at holde smittepresset nede. Det omfatter blandt andet sektionering af aldersgrupper, tidlig kuldudjævning, all in/all out og god hygiejne.

2. afsnit: Udfordringer og konsekvenser ved smitte med influenza