9. april 2024

Det er rimeligt præcist at veje polte med målebånd

Poltes vægt ved løbning er af større betydning for kuldresultaterne, end deres alder er. Det er derfor ikke tilstrækkeligt at styre efter poltenes alder, selvom det er det letteste styreredskab, når der ønskes de bedst mulige kuldresultater. Brug af målebånd til at veje polte er billigt og rimeligt præcist.

Poltens vægt ved løbning er vigtig

Poltens vægt ved løbning har større betydning end dens alder for kuldstørrelsen i første kuld, og om den løbes til 2. kuld. Sekundært har rygspæktykkelse betydning, mens alder er af mindre betydning. I mange besætninger benyttes alder som styringsparameter, fordi det er nemt.

Anbefalingen er at løbe polte ved 140-160 kg, 13-15 mm rygspæk og 32-34 ugers alderen, men i mange besætninger løbes poltene ved f.eks. en langt højere vægt (over 170 kg), og det vil derfor påvirke deres kuldstørrelse negativt.

Der er brug for en nem og pålidelig metode til at kunne veje poltene. Derfor har SEGES Innovation testet en avanceret scanner fra det tyske firma Hölscher + Leuschner (OptiSCAN) og et målebånd (ANImeter) op mod en sovægt (Bjerringbro Vægte ApS). 

Test af tre værktøjer til vejning af polte 

OptiSCAN blev testet af tre personer i to besætninger: én erfaren person fra Hölscher + Leuschner og to uerfarne personer fra SEGES Innovation, mens målebåndet blev testet af to personer fra SEGES Innovation. Der indgik polte i vægtintervallerne <100 kg; 100-125 kg og 126-150 kg. Rådata indikerer, at på trods af kort oplæringstid, kan uerfarne personer opnå mindst samme resultater som erfarne personer.  

Brugervenligheden af de tre værktøjer viste, at der var fordele og ulemper ved dem alle; f.eks. krævede brug af OptiSCAN oplæring og præcision ved udførsel af målingerne. Desuden kunne det være anstrengende at holde scanneren i lang tid - omvendt skulle poltene håndteres langt mere ved brug af både målebånd og sovægt, og det øgede risikoen for at komme i klemme eller snuble.

  • Brug af OptiSCAN.
  • Brug af målebånd.

Der blev accepteret en afvigelse på +/- 4 kg, som svarer til én foderration inklusiv vandoptagelse. Brugen af OptiSCAN viste den mindste afvigelse i vægtintervallet <100 kg-125 kg sammenlignet med målebånd. Målebåndet havde en mindre afvigelse i vægtintervallet 126-150 kg sammenlignet med OptiSCAN. I alt 63 polte indgik i test af værktøj til bestemmelse af vægt.

Kg levendevægt = (poltens omkreds i cm x 2,7196) - 177,44 

Et helt almindeligt målebånd er altså en nem og rimelig sikker metode til vejning af polte. På baggrund af data blev der dannet en formel, som kan benyttes til at omregne poltens omkreds (cm) til vægt.

Tabel med omregning mellem cm og poltens vægt:

Poltens omkreds bag forben, cm Poltens vægt, kg
102 100
109 120
113 130
117 140
120 150

Det vil være oplagt, at målebåndet videreudvikles, så poltens vægt kan aflæses direkte på målebåndet. Med et større datagrundlag, vil der sandsynligvis være mulighed for at gøre målebåndet mere præcist. 

Om de tre testværktøjer

OptiSCAN kan via billedbehandling angive vægt på slagtegrise, polte og søer. Grisens vægt fastsættes ud fra dens omrids og afstanden til gulvet. Derfor skal grisen stå med lidt afstand til andre polte og på et jævnt, vandret gulv. 

Angivelse på målebånd svarede til antal cm, dyret målte lige bag forbenene (omkreds), og kunne efterfølgende omregnes til dyrets vægt.

Sovægten blev benyttet som måling af poltenes præcise vægt.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.