1. april 1982

Meddelelse Nr. 8201

Aflatoksiner

Aflatoksiner er sekundære metabolitter, dannet af svampe tilhørende Aspergillus flavus og Aspergillus parasiticus. Den hyppigst forekommende og den først kendte er A. flavus deraf navnet aflatoksin.
I 1960 udbrød der sygdom hos kalkuner i England. Sygdommen kaldtes Turkey-x-disease og var årsag til massedødsfald. Af denne grund ofredes sygdommen betydelig opmærksomhed, og det lykkedes at fastslå et toksisk princip: aflatoksin B1, stammende fra jordnødmel, var den kausale faktor.

Aflatoksiner er sekundære metabolitter, dannet af svampe tilhørende Aspergillus flavus og Aspergillus parasiticus. Den hyppigst forekommende og den først kendte er A. flavus deraf navnet aflatoksin.

Aflatoksiner og toksicitet

Svampearter og produktionsbetingelser Med opdagelsen af aflatoksin B1 fik man først for alvor forståelse for mykotoksinproblematikken. Siden er aflatoksiner de mest studerede af alle mykotoksiner. Alligevel er det stadig den toksingruppe, der forårsager de største problemer.

Som nævnt produceres aflatoksiner af svampe tilhørende A. flavus og A. parasiticus. Andre svampe er rapporteret at producere aflatoksiner, men indtil videre er det ikke eftervist (Salunkhe et al., 1980).

Stammer fra begge disse svampe er til stede på afgrøderne som kontaminanter. På grund af deres vækstkrav findes de først og fremmest i substropiske og tropiske klimabælter; det vil sige i varme klimaområder med høj luftfugtighed. Således favoriseres væksten af vandaktiviteter (a.w) over 0,85 og temperaturer over 25 °C (Diener et al., 1969) (vandaktivitet = ligevægtsfugtighed/100).

Aspergillus har været betragtet som en lagersvamp, dvs., afgrøderne er på forhånd kontaminerede med aspergillussporer, men nogen egentlig vækst og toksinproduktion foregår først ved lagring under uheldige betingelser. Dette hovedprincip er stadig gældende, men det har vist sig, at under uheldige omstændigheder kan toksindannelsen allerede tage et betydeligt omfang, mens afgrøderne endnu befinder sig på marken. Denne produktion af aflatoksin foregår under modningen, hvor temperatur og fugtighed er ideelle herfor. Dette er i hvert tilfælde gældende for jordnødders vedkommende (Dickens, 1977), og specielt hvor afgrøden er beskadiget som følge af insektangreb.

Lillehøj og Hesseltine (1977) finder, at insektskader også har afgørende indflydelse på aflatoksinproduktion i majs inden høst.

Mirocha et al. (1980) konkluderer, at de fleste fodermidler, bortset fra majs, bomuldsfrø og jordnødder, generelt set er fri for aflatoksin på høsttidspunktet. Der er således en række forhold, som er afgørende for muligheden for aflatoksinproduktion både før høst og efter høst, altså under lagring.

Der skal ikke her nærmere redegøres for disse forhold, men blot påpeges, at både vækstbetingelser (bl.a. insektangreb), høstbetingelser (mekanisk beskadigelse, fugtighed) såvel som lagringsbetingelser (korrekt nedtørring) har betydning for muligheden for dannelse af aflatoksin.


Reference

-

Allcroft, R. ond Carnaghan, R.B.A., 1963: Groundnut toxicity: An examination for toxin in human food products from animals fed toxic groundnut meal. Vet. Rec. 75: 259-263.

-

Allcroft, R. et al., 1966: Metabolism of aflatoxin in sheep: Excretion of the "milk toxin". Nature (London) 209: 154-155.

-

Allcroft, R. and Roberts, B.A., 1968: Toxic groundnut meal: The relationship between aflatoxin B1 in-take by cows and excretion of aflatoxin M1 in milk. Vet. Rec. 82: 116-118.

-

Allcroft, R., Roberts, B.A. and Lloyd, M.K., 1968: Exeretion of aflatoxin in a cow. Food Cosmet. Toxicol . 6: 619-25.

-

Bagley, E. B., 1979: Decontamination of corn containing aflatoxin by treatment with ammonia. J. of the Am. Oil Chem. Soc. 65: 808-811.

-

Brekke, O. L., Peplinski, A. J. and Lancaster, E. B., 7977: Aflatoxin inactivation in corn by ammonia. Transactions of the ASEA (Trans. Am. Soc. Agr. Eng. ) 20: 1-167.

-

Brekke, O.L. et al., 1979: Aflatoxin inactivation in corn by ammonia gas: A field trial. Transactions of the ASEA 22: 425-32.

-

Codifer Jr., L.P., Mann, C.E. and Dollear, F. G., 1976: Aflatoxin inactivation: Treatment of peanut meal with formaldehyde and calcium hydroxide . J. of the Am . Oil Chem . Soc . 63: 204-06.

-

Dickens, J. W., 1977: Aflatoxin occurence and control during growth, harvest and storage of peanuts. In Mycotoxins in human and animal health: 99-105.

-

Dieners, U. L. and Davis, N. D., 1969: Production of aflatoxin in peanut under controlled environments. J. Stored Prod. Res. 5: 251-258.

-

Donaldsen, W. E., Tung, H. -T. and Hamilton, P. B., 1972: Depression of fatty acid synthesis in chick liver by aflatoxin. Comp. Biochem. Physiol. 41 b: 843-847.

-

Coldblatt, L. A. and Dollear, F. C., 1979: Modifying mycotoxin contamination in feeds - use of mold inhibitors, ammoniation, roasting. Proceeding of Symp., July 13, 1978. Mich. StatE University. Interactions of Mycotoxins in Ani mal Production: 167-184.

-

Hsich, D.P.H. et al., 1976: Biosynthesis of aflatoxin. J. Agric. Food Chem. 24: 1170-1174.

-

Koltun, S.P. et al., 1979: Inactivation of aflatoxins in cottonseed meal by ammoniation: 1 Reaction studies. J. of the Am. Oil Chem. Soc . 56: 803-807.

-

Landbrugsministeriet, 1975: Bekendtgørelse om størsteindhold af uønskede stoffer og produkter i foderstoffer. 6 sider.

-

Lee, L.S. et al., 1969: Destruction of aflatoxin in peanuts during dry and oil roasting J. Agric. Food Chem. 17: 451.

-

Lillehøj, E. B. and Hesseltine, C. W., 1977: Aflatoxin control during plant growth and harvest of corn. In - Mycotoxins in Human and Animal Health: 107-119.

-

Mann, C.E. et al., 1970: Chemical inactivatio of aflatoxins in peanut and cottonseed meals. J. of the Am. Oil Chem. Soc. 47: 173-176.

-

Masni, M. S., Carcia, V. C. and Page, J. R., 1969: The aflatoxin M content of milk from cows fed known amounts of aflatoxins. Vet. Rec. 84: 146-147.

-

Mirocha, C. J., Pathre, S. V. and Christensen C. M., 1980: Mycotoxin. In Advances in cerea science and technology, ch. 5, vol. X3: 159-225.

-

Patterson, D.S.P., 1977: Biosynthesis of afla toxin, biochemistry and physiology. Mycotoxic fungi and chemistry; in An Encyclopedic Handbook of Mycotoxic Fungi, Mycotoxins and Mycotoxicoses. Vol 1: 144-155 og 159-189.

-

Rodricks, J. V. and Stoloff, L., 1977: Aflatoxin residues from contaminated feed in edible tissues of food producing animals. In Mycotoxins in Human and-Animal Health: 67-69.

-

Salunkhe, D. K. et al., 7980: Mycotoxins in foods and feeds. In Safety of Foods (sec. ed. ), ch. 7: 198-264.


Kilde:

Meddelelse nr. 1, 1982. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Verner Rasmussen

Udgivet: 1. april 1982

Fagområde: Ernæring