1. juni 1982

Meddelelse Nr. 8204

Ph-statisk opløselighed af mineraler

for at sikre repræsentativ prøveudtagning. Der er ikke foretaget findeling, da dette normalt ikke foretages i foderstofbranchen.
Ved undersøgelse af pH-statisk opløselighed er som nævnt anvendt en temperatur på 39 °C, pH 2,7 (eller "pH" 3) og pH 6,5.

Der er afvejet ca. 1 g stof, hvis opløsning er undersøgt i 600 ml vand. Dette mængdeforhold er ca. det samme som anvendt på Kemisk Institut, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, hvor metoden først blev anvendt. De nævnte stofmængder er blot numerisk 20 gange større end dem, der blev anvendt på Landbohojskolen. Da mange mineralstoffer er stærkt inhomogene i krystalstørrelse, er det svært at afveje små mængder, så de samtidig er repræsentative for fordelingen i hele stoffet. Derfor er det en fordel at anvende relativt store stofmængder.

Ved uensartet krystalstørrelse har det været nødvendigt at foretage neddeling inden afvejvejning for at sikre repræsentativ prøveudtagning. Der er ikke foretaget findeling, da dette normalt ikke foretages i foderstofbranchen.

Mineralstof og vand blev anbragt i en 1.000 ml rundbundet kolbe med tre halse. For at forhindre fordampning blev kolben forsynet med tilbagesvaler. Der er anvendt en omrører som vist nedenfor. Omdrejningshastigheden var omdr./min. og omrøreren placeret, således at der ikke er foregået nogen mekanisk påvirkning af mineralkornene, bortset fra vandets.

Baggrund

Både dyriske væv og fodermidler indeholder mineralstoffer. Disse udgør de uorganiske bestanddele, den askemængde, som resterer efter udglødning af de organiske bestanddele. På nuværende tidspunkt kendes 22 essentielle mineraler, som omfatter 7 makromineraler (kalcium, fosfor, natrium, kalium, klor, magnesium og svovl) samt 15 mikromineraler - eller spormineraler (jern, jod, zink, kobber, mangan, kobolt, molybdæn, selen, chrom, tin, vanadium, fluor, silicium, nikkel og arsen) Underwood, 1981).

Adskillelsen mellem makro- og mikromineraler er baseret pa den mængde, hvori disse forekommer i organismen, idet man regner de mineraler, der forekommer i mængder over 50 mg/kg legemsvægt, for makromineraler og de mineraler, der forekommer i mængder under 50 mg/kg legemsvægt, for mikromineraler (Dressler, 1971).


Reference

-

-, 1980: The nutrient requirements of ruminant livestock. Comm. Agric. Bureaux, Slough Great Britain. 357 sider.

-

-, 1981: The nutrient requirements of pigs. Comm. Agric. Bureaux, Slough, Great Britain. 307 sider.

-

Dressler, D., 1971: Mineralische Elemente in der Tierernährung. E. Ulmer, Stuttgart, Germany. 185 sider.

-

Tovborg-Jensen, A., 1978: Mineralstoffer til husdyr. Om reaktiviteten af nogle stoffer, der kan indgå i mineralstofblandinger til husdyr. Ugeskrift f. agro., hort., forst. og lic. 32: 111-114.

-

Tovborg-Jensen, A. og Jensen, E., 1980: Magnesiumoxid: endnu et problematisk mineralstof til husdyr. Ugeskrift for Jordbrug 125: 444-447.

-

Underwood, E.J., 1981: The mineral nutrition of livestock. Comm. Agric. Bureaux, Slough, Great Britain. Sec. ed. 180 sider.


Kilde:

Meddelelse nr. 2, 1982. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Verner Rasmussen

Udgivet: 1. juni 1982

Fagområde: Analysemetode