1. juni 1983

Meddelelse Nr. 8303

Toasting af hele sojabønner

Hvorvidt metoden også lader sig anvende på industrielle anlæg er uafklaret, men metoden har så vide perspektiver, at en industriel implementering bør foretages.
De refererede forskningsresultater hidrører fra et endnu ikke afsluttet arbejde, hvorfor alle påvirkninger på produktet ved behandlingen ikke er klarlagt. Det er imidlertid allerede på nuværende tidspunkt, ud fra de kemiske resultater og ud fra fodringsforsøget, muligt at fastslå, at metoden kan anvendes til toastning af hele sojabønner.

Hvorvidt metoden også lader sig anvende på industrielle anlæg er uafklaret, men metoden har så vide perspektiver, at en industriel implementering bør foretages.

Baggrund

På trods af hele sojabønners store indhold af protein og høje energiindhold lader hele, ubehandlede sojabønner sig ikke anvende som foder, direkte. Dette skyldes indholdet af biologisk aktive bestanddele, f.eks. trypsininhibitorer (proteaser), hæmagglutininer, ureaser og allergifremkaldende stoffer.

Disse stoffers virkemåde og indflydelse på fordøjelsessystemet er meget kompleks og skal ikke nærmere behandles i denne forbindelse, blot skal her påpeges, at en behandling (toastning) af sojabønner eller sojaprodukter er nødvendig, før disse produkter kan anvendes til foder eller til human ernæring.

Det stadig stigende behov for foderemner med højt fedtindhold øger behovet for at udvikle teknologier til behandling af fedtrige proteinprodukter, f.eks. sojabønner. Den eller de behandlingsprocesser, som skal udvikles, bør være billigere end de processer, der eksisterer i dag, for at være interessante for den animalske produktion.

Kilde:

Meddelelse nr. 2, 1983. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Flemming Schmidt, E. Jacobsen

Udgivet: 1. juni 1983

Fagområde: Ernæring