1. juni 1984

Meddelelse Nr. 8401

Stabiliteten af A- og E-vitamin

Den gennemsøgte litteratur angiver meget lidt om stabilitet af E-vitamin ved pillepresning. For både A- og E-vitamin er der ingen eller kun få oplysninger om betydningen af betingelserne (temperatur, tryk, køling) under pelleteringsprocessen.
Stabilisering af vitamin A og vitamin E har i væsentlig grad bidraget til at bevare disse intakte under foderfremstilling og påfølgende lagring. Den gennemsøgte litteratur angiver meget lidt om stabilitet af E-vitamin ved pillepresning. For både A- og E-vitamin er der ingen eller kun få oplysninger om betydningen af betingelserne (temperatur, tryk, køling) under pelleteringsprocessen for vitaminstabiliteten. Flydende vitamin- og mineralblandingers stabilitet kunne også undersøges nærmere. Ydermere ville det være interessant at få kendskab til vitaminstabiliteten i vådfoder, især sådanne hvor foderet står i støb.

Baggrund

Til sikring af optimal sundhed hos vore husdyr er det vigtigt, at behovet for bl.a. vitaminer dækkes. Dette kan opnus enten Med naturligt forekommende eller syntetiske vitaminer. Vitaminer er organiske forbindelser, uden betydning som struktur- eller energiskabende forbindelser i organismen. De skal tilfores i små mængder, og mangel giver reproducerbare symptomer, i hvert fald hos nogle arter forsøgs dyr.

Vitaminer inddeles i vandopløselige og fedtopløselige.

De vandopløselige omfatter hele den store gruppe af B-vitaminer og C-vitaminer. De fedtopløselige omfatter A-, D-, E- og K-vitamin. Disse findes i foderet i lipidfraktionen; såfremt denne er fjernet ved ekstraktion, er indholdet i varen lavt. Det er i mere eller mindre grad depotstoffer i organismen, forstået således, at utilstrækkeligt vitaminforsynede dyr kan klare sig i en vis tid, inden mangelsymptomer erkendes.

Det naturlige vitaminindhold i råvaren er afhængigt af en lang række forhold, såsom råvaren, vitaminets stabilitet, lagringsbetingelser og forarbejdning af varen. Vitamintilskud til en foderblanding kan opnås ved hjælp af vitaminrige, nuturlige varer som gær, hvedekim og koncentrater eller ekstrakter af sådanne produkter. Imidlertid er det besværligt og usikkert at berigc foderet med naturlige vitaminer (stor variation i indhold, ustabile, naturlige vitaminantagonister). Da der ydermere er sket væsentlige fremskridt i organisk kemi og procesteknik, er man nu i stand til at syntetisere stabile vitaminer, beregnet som fodertilsætningsstoffer.

Ikke alle husdyr behøver at få tilført samtlige vitaminer med foderet, idet nogle arter er i stand til at få deres behov for et eller flere vitaminer helt eller delvis dækket gennem syntese i egne celler eller ved hjælp af mikrobiel syntese i mave-tarmkanalen. F.eks. producerer vomfloraen en betydelig mængde B-vitaminer.

Da B-, C- og K-vitaminer i væsentlig udstrækning syntetiseres i organismen, og da A- og D-vitamin besidder nogenlunde ens stabilitetsegenskaber, er litteraturgennemgangen begrænset til vitaminerne A og E.


Reference

-

Adams, C. R., 1973: Effect of environmental conditions on the stability of vitamins in feeds in effects of processing on the nutritional value of feeds. National Academy of Sciences, Washington, D. C.: 142-150.

-

BASF, 1982: Vitamin A in der Tierernährung. Ludwigshafen.

-

Fössler, C. von, Vuilleumier, J. P. og Brubacher, G.B., 1962: Int. Z. vitamin forsch. 32: 454.

-

Jansson, L. og Öste, R., 1983: Livsmedelshantering och näringsvärde. Livsmedelsteknik 4: 150-153.

-

Kläui, H., 1973: Stability and distribution in feeds of powders containing vitamin E. Acta Agr. Scand. Suppl. 19: 219-224.

-

Mans, U., 1976: Vitamin stability in feed stuffs and premixes. Roche, Lecture held at the Nippon Roche Anim. Nutrition Seminar 1976 on Oct. 27th in Osaka and Oct. 28th in Tokyo.

-

Putnam, M., 1973: Micronisation - A new feed processing technique. Journ. Flour and Anim. feed milling 155,6: 40-41.

-

Putnam, M.E., 1974: The stability of the vitamins in mineral supplements and in feeding stuffs. Roche Information Service. The vitamins: Standards and stability: 27-35. Ill. Switzerland.

-

Putnam, M., 1983: Factors affecting vitamin degradation. Soc. of Feed Techn., Roche Products Ltd., Dunstable.

-

Shields, R. G., jr., Campbell, D. R., Huges, D.M. og Dillinghom, D.A., 1982: Researchers study vitamin A stability in feeds. Feedstuffs, Nov. 15: 22, 27 og 28.

-

Vitamin Compendium, 1976: The properties of the vitamins and their importance in human and animal nutrition. F. Hoffmann - La Roche & Co.. Basle, Switzerland. 150 sider, ill.

-

Wornick, R.C., 1968: The stability of microingredients in animal feed products. Feedstuffs, Nov. 30: 25-31.

-

Young, L. G., Lun, A., Pos., J., Forshaw, R. P. og Edmeades, D., 1975: Vitamin E stability in corn and mixed feed. Journ. of Anim. Sci. 40: 495-499.

-

Zintzen, H. og Gröebke, J., 1974: The vitamins. The problems of requirements and allowances. Roche Information Service, The vitamins. Standards and stability: 5-25. il. Switzerland.


Kilde:

Meddelelse nr. 2, 1984. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Niels Agger

Udgivet: 1. juni 1984

Fagområde: Ernæring