1. juni 1984

Meddelelse Nr. 8402

Fravænningsfoder til grise - syrebindingskapacitet og E. coli associeret fravænningsdiarré

Undersøgelsen viser, at der efter 1 times reaktionstid er opnaet ligevægt. Det er derfor ikke afgørende for analyseresultatet, at tilbagetitreringen sker efter nøjagtig 1 time. Desuden er pH efter tilbagetitreringen stabil.
Selve ABC-analysen må siges at være god. Standardafvigelsen på gennemsnittet af en dobbeltbestemmelse er 7,5. Dette svarer til en relativ standardafvigelse på ca. 1 pct. Endvidere tyder det på, at i hvert tilfælde mindre forskelle ved formalingen af prøver ikke har nogen nævneværdig indflydelse på analyseresultatet.

Undersøgelsen viser, at der efter 1 times reaktionstid er opnaet ligevægt. Det er derfor ikke afgørende for analyseresultatet, at tilbagetitreringen sker efter nøjagtig 1 time. Desuden er "pH" efter tilbagetitreringen stabil.

Undersøgelsen viser også, at der på trods af de usikkerheder, der er forbundet med et materiale som dette (forskellig immunitet, management, fravænningsalder, hygiejne etc.) er en forskel på gennemsnittet af ABC i fravænningsfoderet mellem de to grupper (P < 0,05).

De to grupper "lapper" dog over hinanden. Det vil derfor ofte ikke være muligt, på baggrund af ABC-analysen, at afgøre, om en foderblanding er '"disponerende" eller "ikke disponerende" for fravænningsdiarre.

Med de forbehold, der naturligt må tages over for andre, afgørende faktorer, kan ABC-analysen dog udmærket anvendes som retningsgivende for faderets diarre-disponerende egenskaber.

Alt andet lige bør det tilstræbes at opnå så lav ABC som mulig, idet det er bevist, at høj ABC har en praktisk betydning som disponerende faktor for fravænningsdiarre.

På baggrund af dette materiale kun det forsigtigt konkluderes, at foderblandinger med syrebindingskapacitet over 740-760 meq HCl pr. kg foder disponerer for fravænningsdiarre.

Som en sidebemærkning kan anføres. at der blandt de indsendte foderprover var enkelte "gengangere", hvormed menes foderblandinger med enslydende recept. Det viste sig, at der kan ses en væsentlig variation i ABC mellem foderprøver, der angiveligt er ens sammensat. Der er ikke foretaget en egentlig opgorelse over dette, ligesom prøverne ikke hur været gennemanalyseret for næringsstofsammensætning. På trods af en vis forventet variation i blandesikkerheden er det rimeligt at antage, nt der er en betydelig variation i ABC inden for de summe råvarer. Under alle omstændigheder er der i hvert fald basis for at foretage en nærmere analyse af råvarernes ABC.

Råproteinindholdet er en af de vigtige faktorer for ABC's størrelse. Under hensyn til, at grisenes aminosyrebehov skal være dækket, er det derfor en fordel at holde raproteinindholdet lavt for også at holde ABC lav.

Også mineralerne virker som syrebindere. Især kridt har en dramatisk indflydelse på ABC. Det er derfor et spørgsmål, om der ikke burde anvendes alternative calcium-kilder til smågrisefoder.

Organiske syrer er anvendelige til at reducere ABC. Især synes fumarsyre at have nogle fordele. Dette materiale giver dog ikke anledning til konklusive betragtninger.

De indsendte "afkrydse-skemaer" giver ikke baggrund for at antage, at der i gennemsnit er væsentlige drifts- og besætningsmæssige forskelle mellem de to grupper. Forekomsten af fravænningsdiarre kan derfor ikke forklares ud fra disse oplysninger.

Baggrund

Fravænningsdiarre udgør et centralt problem i moderne svinehold og har i mange besætninger alvorlige, økonomiske konsekvenser. Som ved så mange andre besætningsproblemer er der adskillige forhold (multifaktorielle), der afgør, om en besætning får fravænningsdiarre eller ikke. Fravænningsalder, immunologisk status, infektionstryk (bl.a. hygiejne) etc. udgør faktorer af betydning for, om grisene får diarre.

Alle andre forhold lige har foderet stor betydning for fravænningsdiarre. Det er velkendt, at problemer med fravænningsdiarre kan reduceres væsentligt ved at erstatte noget af tilskudsfoderet med korn. Hermed sænkes proteinindholdet bl.a. Også tilsætning af mindre mængder organisk syre har i praksis ofte reduceret problemerne med fravænningsdiarre.

På baggrund af sådanne praktiske observationer besluttede Prohászka og Baron (1980) at undersøge de nærmere omstændigheder omkring fravænningsfoderets disponerende egenskaber for E. coli associeret fravænningsdiarre.

Dette arbejde afslørede, at et foder med en hø; syrebindingskapacitet (ABC) disponerer for fravænningsdiarre. Hvis foderet har en høj syrebindende evne, bliver en stor del af mavesyren neutraliseret. Dermed bliver pH-niveauet i ventriklen ikke tilstrækkelig lavt til at inaktivere svinepatcgene E. coli stammer. Ligeledes bliver pH i tarmen så høj, at det favoriserer fremvækst af de skadelige colistammer på bekostning af den gavnlige tarmflora, f.eks. mælkesyrebakterier.


Reference

-

Kirchgessner, M. og Roth, F. X., 1982: Fumuric Acid as a feed additive in pig nutrition. Pig News und lnformation, vol. 2, nr. 3: 259-264.

-

Prohoszka, L. og Baron, F., 1980: The predisposing role of high dietary protein supplies in enteropathogenic E. coli infections of weaned pig. Zbl. Vet.Med. 27: 222-232.


Kilde:

Meddelelse nr. 2, 1984. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Verner Rasmussen

Udgivet: 1. juni 1984

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring