Sideløbende med, at kendskabet til dyrenes næringsstofbehov er øget, har en stadig stigende analyseaktivitet derfor kunnet noteres. På de forskellige analysetekniske områder er der sket princip - og apparatudvikling, der mere eller mindre tilgodeser behovet for at få hyppige og hurtige analyseresultater i hænde - et behov, der især er gældende, når resultaterne skal anvendes til direkte reguleringstekniske formål.
På det analysetekniske område, der i foderproduktionsmæssig henseende må betragtes som nøgleområdet (bestemmelse af råprotein, råfedt, vand, træstof og energi), hedder nyskabelsen NIR-nærinfrarød refleksion.
Siden fremkomsten af NIR-teknikken har flere konstellationer inden for grovvaresektoren gjort forsøg på udnyttelse heraf. Hidtil har forsøgenes resultater været nedslående, og sektoren har derfor i dag en todelt indstilling til NIR. På den ene side indses de store fordele, princippet byder på - og på den anden side afskrækker de erfaringer, kolleger i branchen har gjort. En sådan situation giver let adgang for misforståelser og mytedannelser i opfattelsen af NIR, og det er som en følge heraf, at denne publikation udgives.
På Bioteknisk Instituts afdeling for foderstofteknologi har NIR-teknikken gennem flere år været genstand for detaljerede undersøgelser. Forsøgene på området indledtes således i 1979. Gennem hele perioden frem til i dag har forsøgene primært vedrørt anvendelse af NIR til analyse på færdige foderblandinger.
Instituttets erfaringer med NIR-teknikken er så lovende, at der for den kommende femårs periode er planlagt et meget omfattende projekt vedrørende anvendelse af NIR til online-styring af foderstofproduktion.
Nærværende publikation er særtryk af en artikelserie om NIR, som i sidste halvdel af 1983 og begyndelsen af 1984 blev bragt i Grovvarelederen. Artikelserien giver en generel orientering om selve NIR-princippet og dets anvendelsesmuligheder, og den repræsenterer et reelt forsøg på at belyse princippets stærke såvel som svage sider.
Kilde:
Særtryk af artikelserie, 1984. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433