Temperaturstigningen skyldes en varmeudvikling fra livsprocesser i kornet, hvor korntørstof omsættes til kuldioxid og vand. I princippet sker der en langsom forbrænding af kornet, hvor et tørstoftab på 1 kg pr. ton giver en varmeudvikling, tilstrækkelig til at hæve kornets temperatur med 8 °C.
Det tilsvarende iltforbrug er ca. fem gange så stort som iltindholdet i luften mellem kernerne, og kuldioxidudviklingen er af samme størrelse. Samtidig dannes så meget vand, at kornets vandprocent stiger ca. 0,05 procentenheder, men det må sammenlignes med, at varmeudviklingen, udnyttet til tørring, kan reducere vandindholdet i kornet med ca. 0,5 procentenheder.
En selvopvarmning er altid ensbetydende med, at der sker et tørstoftab. Det tilsvarende økonomiske tab kan let beregnes og vil normalt være af begrænset størrelse. Samtidig vil der imidlertid ofte ske en forringelse af kvaliteten, og de økonomiske tab som følge heraf kan være langt alvorligere, men er vanskeligere at vurdere.
Kilde:
Meddelelse nr. 3 og 4, 1984. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433