1. juni 1989

Rapport Nr. 8902

Betydning af ensartet foderkvalitet

Alle fodermidler har et varierende indhold af næringsstoffer. Det er nødvendigt i fremtidens foderstofproduktion at have et nøje kendskab hertil og begrænse deres indflydelse på færdigvarens kvalitet.
Alle fodermidler har et varierende indhold af næringsstoffer. Det er nødvendigt i fremtidens foderstofproduktion at have et nøje kendskab hertil og begrænse deres indflydelse på færdigvarens kvalitet. Hermed kan der produceres foderblandinger, der tilgodeser det intensive husdyrholds krav til ensartet foder. Det vil derfor være endnu mere nødvendigt med en intensiv overvågning af foderstofproduktionen i fremtiden. Dette kan ske med et NIR onlinesystem.

Baggrund

Vore husdyr har et behov for forskellige næringsstoffer som protein, fedt, energi og mineraler. Behovet er defineret i forhold til den produktion, man forventer af dyrene. Normalt er behovene anført som behov pr. dag; i enkelte tilfælde som behov pr. fodring. Ved fodring efter ædelyst kan behovene være dækket ud fra et fuldfoders sammensætning.

Ensartet kvalitet

Tre parametre kan have indflydelse på et foders ensartede kvalitet:

  1. Næringsstoffer
  2. Smag
  3. Fysisk struktur

I denne artikel vil specielt næringsstoffernes betydning blive behandlet og i den forbindelse variationen af næringsstoffer.

Hvorledes vil dyrene reagere, hvis foderets indhold afviger fra det optimale? Normalt vil det medføre en mindre produktion og dermed en dårligere økonomi for landmanden. En foderblandings indhold af næringsstoffer er afhængig af råvarernes indhold og deres variation.


Reference

-

Henneberg, V. og Kristensen, E.S., 1983: Malkekoens produktion ved svingninger i kraftfoderets sammensætninger. Medd. nr. 507. Statens Husdyrbrugsforsøg, København. 4 sider.

-

Paulicks, B.R. og Rirchgessner, M., 1986: Zum Einfluss von Proteinmangel auf Milchmenge und Milchinhaltsstoffe bei unterschiedlichen Produktionsfaktoren. Zuchtungskunde 58,3: 196-211, Stuttgart.

-

Pedersen, V.E., 1985: Indflydelse af afblanding i foderblandinger på fjerkræets produktionsparametre. Medd. nr. 574. Statens Husdyrbrugsforsøg, Røbenhavn. 4 sider.

-

Prinacon, 1988: Prinacon Analyse System. Præsentation 25.5.1988. Vejle.

-

Raine, H.D., 1988: Raw Naterial Consistency. The Feed Compounder, 8,6: 68-76. Derby.

-

Tscheschmedjiev, B. og Margarita, D., 1983: Gemeinschaftsuntersuchungen zur Präzisierung des  Energie- und Proteinbedarfs für Mastschweine. Arch. Tierernähr. 33,7/8: 591-597. Berlin.

-

Valdiric, M. og Poppe, S., 1987: Untersuchungen zur Energie- und Proteinkonzentration von  Broilerrationen in Kuba. Arch. Anim. Nutr. 37,3: 215-226. Berlin.


Kilde:

Rapport nr. 89-2-2, 1989. Bioteknologisk Institut, Holdbergsvej 10, 6000 Kolding. Tlf. 75520433


Institution: Bioteknologisk Institut

Forfatter: Vagn Kjeldsen

Udgivet: 1. juni 1989

Fagområde: Ernæring