15. august 2004

Grøn Viden - Husdyrbrug Nr. 39

Opdrætningsstrategier for økologiske svin - kød- og spisekvalitet

En kortvarig moderat foderbegrænsning, efterfulgt af en lang kompensationsperiode medfører fuld vækstkompensation. Den kompensatoriske vækst påvirker ikke slagtekroppens kød- og fedtindhold, kødets konsistens eller de andre målte kvalitetsegenskaber.

En kortvarig moderat foderbegrænsning, efterfulgt af en lang kompensationsperiode medfører fuld vækstkompensation.

Den kompensatoriske vækst påvirker ikke slagtekroppens kød- og fedtindhold, kødets konsistens eller de andre målte kvalitetsegenskaber.

Forholdet mellem n-6/n-3 og P:S fedtsyrer påvirkes af den øgede andel græsmarksprodukter, som de restriktivt fodrede grise til hhv. 80 kg og slagtning forbruger. Grise opdrættet på disse to strategier indeholder mindre fedt, samtidig med at det fedt, de producerer, har et mere sundhedsmæssigt korrekt forhold mellem polyumættede og mættede fedtsyrer.

Brug af olieholdige fodermidler, rig på linolsyre, i økologiske produktion medfører et højere n-6/n-3 end den anbefalede værdi på 4. De høje forhold mellem de polyumættede n-6 og n-3 fedtsyrer i økologisk kød kan kun nedbringes væsentligt gennem en anden kraftfodersammensætning.

Ved fodring med fedtrige foderblandinger og/eller blandinger med højt indhold af polyumættede fedtsyrer er der øget risiko for fedtoxidation, hvorved holdbarheden bliver kortere.

Sogrisenes intramuskulære fedt er mere påvirket af græsmarkprodukternes fedtsyreprofil end galtenes, hvilket kan skyldes at de i højere grad foretrækker græs/græsensilage frem for kraftfoder.

Kødfarve og pigmentering afhænger ikke af opstaldningsformen. Derimod er kødets pigmentering og rødhed relateret til fodringsstrategien. Fodring efter ædelyst i hele perioden eller i de sidste 9-10 uger medfører mere rødt og mørt kød, hvorimod fodring efter ædelyst i slutfasens sidste 14 dage ikke er nok.

Perspektiv

Produktionsegenskaberne godkendelsesprocent, foderforbrug og kødprocent er de mest betydende økonomiske faktorer i økologisk svineproduktion. På den anden side er kødets udseende og spisekvalitet afgørende for forbrugernes genkøb af produkterne. Dette forsøg har undersøgt forhold som kan påvirke både kvalitet og produktion af svinekød.

Den manglende mulighed for at benytte ekstraherede fodermidler og syntetiske aminosyrer medfører oftest, at økologiske foderblandinger får et højt fedtindhold og et højt indhold af polyumættede fedtsyrer med et højt jodtalsprodukt i foder og slagtekrop som resultat. For at forebygge blødt spæk, kortere holdbarhed og andre uønskede følgevirkninger, skal stor opmærksomhed rettes mod foderets jodtalsprodukt og E-vitaminindhold ved foderoptimeringer.

Eftersom opstaldningsformen ikke medfører forskelle i en række kvalitetskriterier, kan økologiske svin produceres på mark eller på stald uden at kompromittere objektive kødkvalitets egenskaber. Derimod har foderstyrken betydning. Restriktiv fodring af grise i hele eller hovedparten af produktionsperioden medfører et lavere fedtindhold, som indeholder flere polyumættede fedtsyrer og E-vitamin. Da forbrugerne næppe opfatter disse kvalitetskriterier som ugunstige, vil en praktisering af begrænset kraftfodertildeling være at foretrække for både producent og forbruger.

Den fulde udgave af Grøn Viden - Husdyrbrug: "Opdrætningsstrategier for økologiske svin - kød- og spisekvalitet" kan hentes her som PDF.

**********

Grøn Viden indeholder informationer fra Danmarks JordbrugsForskning.

Grøn Viden udkommer i en mark-, en husdyr- og en havebrugsserie, der alle henvender sig til konsulenter og interesserede jordbrugere. Abonnement tegnes hos Danmarks JordbrugsForskning Forskningscenter Foulum Postboks 50, 8830 Tjele Tlf. 89 99 10 10 / www.agrsci.dk

Prisen for 2004: Markbrugsserien kr. 272,50, Husdyrbrugsserien kr. 225 og Havebrugsserien kr. 187,50.

    Michael Laustsen (ansv. red.)
    Layout og tryk: DigiSource Danmark A/S
    ISSN 1397-9868


Institution: Danmarks JordbrugsForskning

Forfatter: Karin Strudsholm, Niels Oksbjerg, John E. Hermansen

Udgivet: 15. august 2004

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Management